Matka nartun astutuksesta synnytykseen on hyvin tärkeää aikaa. Tämä noin 63 vuorokauden matka luo pohjan onnistuneelle pentueelle. Sinä aikana rakennetaan edellytykset tasapainoisten ja hyvin voivien pentujen mahdollisimman helpolle syntymälle. Nartun kantoajan reilu kaksi kuukautta on huomattavasti tärkeämpää aikaa kuin mitä kasvattajat yleensä ymmärtävät. Tässä kiteytettynä 10 tärkeintä omaa sääntöä nartun kantoajalle. Näitä ohjeita seuraamalla ja kehittämällä olen omassa kasvatuksessani päässyt todella korkeaan tiinehtyvyyteen sekä täysin olemattomaan pentukuolleisuuteen.  Näinä 35 vuoden aikana yli tuhat pentua kasvattaneena on selvitty yhdellä kalkkikrampilla, oma kasvatti nartuilla kolmella keisarinleikkauksella ja kaikkilla nartuilla on hoivaa sekä maitoa riittänyt hyvin pennuilleen. Keinoemoa ei ole tarvittu kertaakaan. Siksi käytännön kokemuksen vuoksi uskon omiin kultaisiin käytänteisiini hyvin lujasti. 

  1. Astutuksen jälkeen ensimmäiset vuorokaudet ovat hyvin kriittisiä. Narttujen astutuksia epäonnistuu käsitykseni mukaan satamäärin, kun narttu työnnetään heti astutuksen jälkeen stressaavaan tilanteeseen. Näitä ovat tyypillisesti vieras ympäristö ja ajattelematon narttua stressaava matkustus. Pahin stressin aiheuttaja on usein astutusmatkalta palaaminen. Narttu joutuu kasvattajan ajattelemattomuuden takia kotiin palatessaan kohtaamaan muun lauman stressaavasti. Varsinkin astutettua narttua arvoasteikossa ylempänä olevien narttujen kohtaaminen on suuri vaara. Kodista löytyy usein narttuja , jotka eivät suinkaan toivo alempiarvoisen nartun tiinehtymistä. Me ihmiset emme sitä vain ymmärrä.  Ihmiset eivät valitettavasti usein osaa “lukea koiriaan”, eivätkä huomio laumajännitteen vaikutusta tiinehtyvyyteen. Voin kertoa, että laumajännitteen merkitys on valtava. Älä myöskään unohda, että lisääntymisen kannalta lauma on jo kaksi narttua.  Pidä siis astutuksen jälkeen narttua ensimmäiset noin 23 vuorokautta suojattuna kuin kukkaa kämmenellä.
  2. Kasvattajat alkavat kiinnittämään huomiota ruokintaan ja ravintoon usein liian myöhään. Ruokinnassa tärkeintä on, että narttu on hyvässä kunnossa jo ennen astutusta. Mitä “kuivempi” rotu on kyseessä sen paremmassa massassa nartun tulisi olla ennen astutusta. Koiran ei kuitenkaann pidä olla lihava. Usein alkioiden kiinnittymisen vaiheessa, noin kantoajan kolmannen viikon kohdalla, moni narttu syö huonosti ja silloin aliravitsemus voi muodostua ongelmaksi. Nartun onnistunut ja hyvä kantoaika edellyttää myös vakaata progesteronihormonin määrää koko kantoajan. Kantavan nartun ravinnon tulee olla hyvin sulavaa ja valkuaispitoista. Foolihappo voi olla myös hyväksi. Liian alhainen vatsahappojen määrä voi johtaa B12-vitamiinin ja folaatin heikkoon imeytymiseen, joka on uhka laadukkaalle kantoajalle. Varmista nartun oikea ja riittävä ravinnon saanti myös astutuksen alkuvaiheessa. Usko tai älä syömättömyys on paljon vaarattomampaa kantoajan lopulla kuin alussa.
  3. Oksitosiinitaso tulee pitää korkeana koko kantajan.Oksitosiinilla on uusimpien tutkimusten mukaan hyvin suuri merkitys terveydelle. Erityisesti kantoaikana oksitosiini on todella tärkeä rakkauden hormoni, joka rauhoittaa narttu, vähentää stressiä ja saa sen voimaan hyvin. Synnytyksessä oksitosiini mahdollistaa synnytyksen ja sitä tarvitaan maitorauhasten toiminnassa. Synnytyksessä oksitosiini lieventää kipua ja imettäessä se myös rauhoittaa narttua. Oksitosiini saa aikaan onnellisuutta ja se liimaa emää sekä pentuja kiinteästi toisiinsa. Oksitosiini saa aikaan uneliaan ja autuaan olon, joka on nartulle parasta suojaa koko kantajan. Herpesrokotuksia ei tarvita, sillä stressittömyys ja oksitosiini ovat parasta lääkettä kantoaikana. Takaa nartulle jatkuvasti koko kantoajan hyvät edellytykset oksitosiinin tuotannolle. Se tapahtuu silittämällä ja hellimällä erityisesti nartun vatsaa. Parasta on saattaa narttu yöunilleen “autuaassa oksitosiini humalassa.”
  4. Pidä nartun sokeritasapaino mahdollisimman vakaana. Älä anna koiralle turhaa “mössöä.” Vältä liiallisen kalkin syöttämistä, se voi sotkea nartun elimistön oman kalsiumtasapainon, joka voi häiritä synnytyksen käynnistymistä tai altistaa nartun kalkkikrampille. Liika A-vitamiini taas voi altistaa pentuja epämuodostumille ja aikaan saada esimerkiksi kitalakihalkioita.  Kantava narttu tarvitsee valkuaisaineita ja hiilihydraatteja enemmän kuin normaalisti. Kantavat nartut ruokin ainakin kahdesti päivässä ja ravinnon tulee olla korkeatasoista. Vältä nartun liikaa lihomista ja lisää ravintoa nartun kantoaikana tarpeen mukaan. Yleensä nartut itse tietävät ja ilmaisevat lisääntyneen ravinnon tarpeensa. Lisää ravinnon määrää hiljalleen kantoajan edetessä. Pidä narttu säännöllisellä ja sopivalla ruokinnalla koko kantoajan. 
  5. Liikuta narttua ja pidä se onnellisena. Anna nartun liikkua normaaliin tapaan ja ulkoile sen kanssa mahdollisuuksien mukaan aivan kahdestaankin. Pidä narttu hyvässä yleiskunnossa ja lisää onnellista yhdessä tekemistä. Leikkiminen ja yhdessä oleminen lisää nartulla myös oksitosiinin tuotantoa. Hyvä yleiskunto taas on avuksi synnytyksessä ja pentujen hoidossa.
  6. Vältä kaikin tavoin turhaa stressiä koko kantoajan. Astutuksen jälkeen stressi on jo voinut estää tiinehtymisen monilla nartuilla. On tärkeää, että narttu ei altistu turhalle stressihormonille eli kortisolille kantoaikanaan. Pahinta myrkkyä ovat vieraiden koirien aiheuttama ahdistus, agressiviset kohtaamiset toisien koirien kanssa, turha matkustaminen, vieraissa ympäristöissä käyminen, kodin rauhattomuus, oma hermoilu ja ylipäätään kaikki mahdollista turhaa stressiä aiheuttava toiminta. Unohda kilpaileminen, nöyttelymatkat, turhat eläinlääkärissä käynnit ja vieraiden koirien kotona ramppaaminen. Rauhoita nartun kantoaika ja tee siitä mahdollisimman stressitöntä sekä turvattua. 
  7. Kasvattajat aliarvioivat, eivätkä usein ymmärrä oman roolinsa merkitystä pentueen kasvattamisessa. Nartun kantoaikana kasvattajalla ja perheellä koiran ympärillä on uskomattoman suuri vaikutus. Kasvattajan on itse voitava hyvin ja hänellä on oltava voimavaroja käyttää kantavaan narttuun sekä myöhemmin pentujen hoitoon. Pennutus on aina vapaaehtoista ja kasvattajalla tulee olla intoa sekä motivaatiota pentueeseen. Oma väsymys, hermostuneisuus ja stressi saavat nartun voimaan huonosti. Kasvattajan tulee aina huolehtia itsestään ja rauhoittaa koti tuleva pentue huomioiden, alkaen nartun astutuksesta pentujen luovutukseen. Kasvattajalla sekä lähipiirillä tulee olla voimavaroja, haluja ja resursseja pentueen teettämiseen.
  8. Kantoaikana, pentujen hyvinvoinnissa ja nartun tiinehtyvyydessä on olemassa yksi hyvin tärkeä asia, jonka kasvattajat usein valitettavasti unohtavat jopa kohtalokkainkin seurauksin. Nartun hampaat ja suu tulee olla terve sekä kunnossa jo ennen astutusta. Likainen ja tulehtunut suu on oikea bakteeri- ja tautipesäke. Pahimmillaan tulehtunut ja erittäin huonokuntoinen suu voi johtaa ennen aikaiseen synnytykseen tai pentujen kuolemaan. Huolehdi nartun hampaista ja varmista, että suu on kunnossa jo ennen astutusta.  
  9. Vältä tautiriskejä ja turhia altistumia traumoille. Tämä tarkoittaa mitä suurimmissa määrin maalaisjärjen käyttöä. Tyhmimmät kasvattajat aloittavat yleensä nartun altistamisen ongelmille jo heti alkumetreillä astuttamalla narttua aivan turhaan onnistuneen ja hyvän astutuksen jälkeen. Astuta narttu oikealla hetkellä hyvin astuvalla hyvä kuntoisella uroksella ja silloin yksikin astutus oikealla hetkellä riittää aivan mainiosti. Mikäli uros irtoaa nopeasti, se ei ole ongelma. Sinun tehtävä on saada aikaan nartun emättimeen imu ja tässä tehtävässä jätän imun aiheuttamisen mielikuvituksesi varaan puhtain käsin. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kaksi astutusta on maksimi. Siittiöt elävät mainiosti nartun sisässä yli neljäkin vuorokautta ja ovat kykeneviä hedelmöitykseen aivan mainiosti myös astutuksen jälkeen. Vaikka kuka sanoisi ja mitä, minä käännän nartut astutuksen jälkeen rauhallisesti selälleen ylösalaisin ja rauhoitan nartut silityksellä uneen. Tämän jälkeen laitan aina astutetun nartun lepoon kaikessa rauhassa omaan turvalliseen tilaan omassa autossa, jos ollaan muualla tai kotona pistän nartun omaan huoneeseen rauhoittumaan . Siinä ollaan rauhassa ja turvataan siittiöiden alkutaipaleen turvallista matkaa stressittömästi. Narttuhan on tottunut jo kasvattajansa käsittelyyn täysin luottamuksellisesti, väkisin tai voimakeinoin ei narttuja pidä kääntää. Kaiken pitää olla nartulle rauhallista ja mieluisaa. Minulla on tällä hetkellä kotona ja maailmalla neljä pentuetta, näistä kolmessa narttu on astutettu vain yhden ainoan kerran ja suurimman pentueen koko on 9 ja pienimmän 4 . Älkää astuttako narttuja siis turhaan. Kantoaikana pitää ehdottomasti välttää nartun altistamista onnettomuuksille ja koville iskuille. Muista myös varoa, ettei narttu vilustu kantoaikana. On myös päivän selvää, että kantavaa narttua ei kuljeteta maailmalla, koirapuistoissa tai näyttelyissä. Pidä narttu suojassa.  Älä altista narttua sairastumiselle tai vammoille kantoaikanaan, äläkä astuttele narttua turhaan. 
  10. Valmistaudu synnytykseen kunnolla ja huolehdi synnytyksen edellytyksistä. Olet ollut huolellinen ja varmistanut narttusi hyvinvoinnista kaksi kuukautta. Se ratkaisevin vaihe on edessä. Se tarkoittaa, että kasvattaja on hyvin valmistautunut tulevaan synnytykseen. Olet hankkinut kotiisi vuohenmaitoa, hunajaa ja kananmunia. Narttu ei meillä synnytyksessä muuta saa juodakseen kuin vuohenmaitoa tai vettä, johon on sekoitettuna hunajaa sekä keltuainen. Olet sopinut valmiiksi oman eläinlääkärisi kanssa mahdollisesta taustatuesta, jos jokin menee vikaan. Se tuo rauhaa ja turvaa synnyttämiseen. Mikäli sinua huolestuttaa tai ongelmia on odotettavissa, ota nartusta röngenkuva juuri ennen synnytystä, että tiedät tarkemmin, mitä on odotettavissa. Kasvattajan oma mielenrauha ja tyyneys ovat tärkeimpiä asioita synnytyksessä. Muista huolehtia, että nartulla on mahdollisuus synnyttää turvatusti ja rauhassa vakaissa sekä rauhottavissa puitteissa. Tee nartulle turvallinen sekä mieluisa synnytystila valmiiksi jo ennen synnytystä. Takaa nartullesi rauhalliset puitteet synnyttä kaikessa rauhassa. Heitä vieraat ja hysteeristä ilmapiiriä luovat ihmiset mahdollisimman kauaksi nartusta jo hyvissä ajoin. En osaa edes arvioida, kuinka moni nartun synnytys epäonnistuu pelkästään hermostuneiden ja stressiä luovien “kätilöiden” tai rauhattomien puitteiden vuoksi. Sen tiedän, että tuo määrä on suuri. Takaa sinä rauha ja turvallisuus nartullesi synnyttää onnellisesti. Tuo tapahtuma on maailman kauneimpia hetkiä ja oikea kasvattaja rakastaa tuon uuden elämän ihmeen näkemistä sekä kokemista.

Pääsiäisenä helposti syntynyt ihana ja reipas kuusikko jatkaa tasaista kasvuaan. Onnistunut synnytys sekä pentujen elämän hyvät edellytykset, luodaan emän laadukkaalla ja onnellisella kantoajalla. Keskiössä on hyvä hoito, suoja ja kasvattajan rauhallisuus. 

 

 

Facebook Comments