Narttujen synnytyksiä ja pentujen elämää pilataan stressillä

Uskon, että monikaan koirankasvattaja ei ymmärrä kuinka keskeistä koiran onnellisuus on lisääntymisessä. Tasapainoisen ja stressittömästi astutetun nartun tiinehtyvyys onnistuu paremmin kuin stressissä elävän nartun. Kantoajalla ja sen laadulla on valtava merkitys nartulle sekä syntyville pennuille. Pahimmillaan onneton narttu ei edes tiinehdy. Stressi on kantavalle nartulle myrkkyä. Oksitosiinin merkitys onnellisessa kantoajassa on keskeinen. Varsinkin nartun synnytys pitää rauhoittaa. Hermostunut omistaja  tai levoton ympäristö voi stressata nartun tilanteeseen, jossa se ei kykene tai uskalla enää luonnollisesti synnyttää. Myös ensiviikot pentujen kanssa ovat kriittisiä.

Onnettomia ja stressissä eläviä narttuja ei pitäisi astuttaa. Onneksi usein niiden tiinehtyminen onkin heikompaa kuin onnellisten narttujen. Narttujen tiinehtymättömyyden syissä kannattaa aina ensin kiinnittää huomiota nartun elinoloihin ja koiran onnellisuuteen. Koirien keskinäiset suhteet ja lauman jännitteet voivat aiheuttaa nartulle jatkuvaa stressiä. Myös omistajan ajanpuute, väkivaltaisuus tai väsymys voivat aiheuttavat koirille suurta stressiä. Koirien elinolosuhteilla on mielestäni lisääntymisessä suurempi vaikutus, kuin yleensä ymmärretään.

Nartun kantoaika pitäisi olla turvallista, tasapainoista ja mahdollisimman onnellista. Koira kannattaa astuttaa, kun aika on siihen oikea. Usein ajatellaan nartun henkisiä ominaisuuksia ja pohditaan, onko narttu valmis emäksi. Aivan yhtä tärkeää on, että kasvattaja on valmis pentueeseen. Se tarkoittaa tieto-taitoa, mutta aivan yhtä tärkeää on, että kasvattajalla on aikaa ja innostusta teettää juuri tämä pentue. Nartun haltijalla pitää olla valmiuksia viettää aikaa nartun kanssa ja taata koiralle turvattu tasapainoinen elo koko kantoajan.

Kasvattajalta vaaditaan vielä enemmän aikaa ja valmiuksia, kun pennut syntyvät. Varsinkin synnytys on tapahtuma, missä hermostuneella kasvattajalla on ikävät seuraukset nartulle. Pahimmillaan hermostunut omistaja ja levoton kodin ilmapiiri estävät nartun luonnollisen synnytyksen. On pelottavaa ajatella kuinka monta narttua joutuu kokemaan keisarinleikkauksen, koska sille ei ole tarjottu turvattua tilaisuutta synnyttää. Mellastava, äänekäs ja hermostuneen turvaton ympäristö on aivan väärä paikka synnyttää. Koti pitää rauhoittaa synnytyksen aikaan. Myös itsellä on oltava rauhaa, aikaa ja valmiuksia hoitaa synnytys niin, että narttu voi rauhassa keskittyä onnelliseen turvattuun synnytykseen.

Pentujen kasvun ensivaiheet pitää tapahtua rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Vieras äänimaailma, vieraat koirat tai ihmiset aiheuttavat nartulle helposti stressiä. Nartun ensiviikot pentujen kanssa pitää olla täysin rauhoitettua ja stressitöntä aikaa.  Jokainen agressivinen ja hermostunut nartun liikehdintä tai ääntely vaikuttaa pentuihin. Pentujen leimautuminen emään on äärettömän voimakasta. Onnellinen narttu saa keskittyä pentuihinsa täysipainoisesti. Se on oksitosiinin täyteinen elämänsä onnellisinta aikaa elävä narttu, joka nuolee ja huoletii pentuja rauhallisesti. Hyvä olo ja oksitosiini siirtyy pentuihin. Tämä takaa parhaat edellytyksen pentujen kasvaa ja kehittyä.

Pentujen kasvaessa muutaman viikon ikäisiksi on kasvattajan tehtävä satsata pentuihin. Rauhallinen, iloinen ja monipuolinen pentujen kanssa vietetty rakkauden täyteinen sekä virikkeellinen aika on parasta mahdollista evästä pennuille tulevaa elämää varten. Se tarkoittaa, että kasvattajan elämässä on tilaa sekä energiaa jakaa pentueelle . Kasvattajalla pitäisi olla mahdollisimman korkea motivaatio pentueeseen, jotta siihen myös satsataan. Pentue on aikamoinen urakka, joka sitoo kasvattajan elämää kuukausiksi. Minun ei tarvitse nähdä kuin luovutusikäiset pennut ja pystyn pentueesta kertomaan, onko kantoaika, synnytys ja pentuaika kasvattajan luona ollut sitä kuin pitää. Reippaat, luottavaiset ja hyvin hoidetut tuhdit pennut juoksevat sinua vastaan. Ne telmivät ja leikkivät ilman pelkoa. Siitä on hyvä jatkaa. Vaihtoehtona on pälyilevä, ujo ja kosketukseen tottumaton pentu, joka ei ole sinut sinun kanssasi. Se voi olla laiha ja veltto. Silloin joku on mennyt pieleen, äläkä koskaan osta tällaista pentua.

Onnellisuus on keskeinen vaikutin pennuttamisessa ja sen merkitys näkyy kaikessa.

Facebook Comments