Tässä on konstailemattomasti ajatukseni, 38 vuotta pentuja luovuttaneena, mitä kannattaa muistaa pentuja luovutettaessa. Saa olla eri mieltä, mutta tähän minä olen päätynyt. Pääasia on, että kaikki ovat tarkkoina pentua hankkiessaan ja pentua luovuttaessaan. 

  1. Tunnet kaiken olevan kunnossa. Olethan kasvattajana vakuuttunut, ettei mikään asia arveluttanut sinua pentua kysyneessä kodissa. Muista, pienikin aavistus selkäpiissässi pitää yleensä paikkansa ja pentua ei kannata tuohon kotiin antaa. Se on se kasvattajan vaistoa, kehitä sitä ja luota siihen aina.
  2. Koiraa hankkiva ymmärtää koiran olevan elävä luontokappale, joka voi sairastua. Onhan ostaja tajunnut, ettei koiran terveyttä koskaan voi taata.Muista itse olla lupaamatta liikaa. Koiralle voi aina sattua jotakin. Ostaja ymmärtää, että terveenänkin koiran elämä on paljon ihmiselämää lyhyempi.
  3. Varo jos ollut liikoja ongelmia edellisen koiran kanssa ja negatiivista puhetta. Ole tarkkana jos ostaja kertoo suurista ongelmista edellisen koiran kanssa. Erityisesti auton alle jäämisiin, vahinkoihin ja loputtomiin sairauksiin pitää suhtautua suurella varauksella. Ongelmat tuntuvat kumuloituvan usein samoille ihmisille. Pelästy, jos uusi koti kandidaatti haukkuu suuresti edellistä koiransa kasvattajaa tai rotua. Pelästy ja vetäydy tilanteesta, jos kysymykset ovat kertakaikkisen tyhmiä ja sinä tunnet, että nyt eläintä hankkiva ei lainkaan ole kartalla, mitä eläimenpito oikeasti on.
  4. Yhden ihmisen vastuulla oleva koira vaatii paljon omistajalta (ja joskus kasvattajaltakin). Mikäli luovutat pennun yksin asuvalle, muista olla äärimmäisen tarkka ja mieti vielä kerran. Yksin asumisessa ei ole tietysti mitään vikaa, mutta muista. Yksin asuvan ihmisen koiran elämä ja hoito on yleensä yhden ihmisen varassa. Aikataulut ja rytmit sekä yksinoloa voi helpommin olla liikaa tai joskus liian vähän. Koira voi olla silloin helpommin korvike muille kontakteille ja se ei aina ole hyvä asia. Kasvattajalle voi olla raskasta kuunnella ja selittää koiraa alati tuijottavalle, miksi pentu nyt raapi korvaa, tai nuolaisi tassua jne. Joskus näitä tarinoita kuunnellessa miettii, saako pentu olla pentu lainkaan ja koiria voidaan lääkitä liikaakin, kun koirasta tulee koko “elämän täyte.” Mikäli pentu menee vanhukselle, kysy ja varmista mikä suunnitelma koiran varalle on jos jotakin omistajalle sattuu (riski on yksinkertaisesti suurempi) ja toki tämän kysymyksen voi tehdä muillekin. Elämässä ei vain koskaan voi tietää.
  5. Luottamusta on oltava. Jos ostaja puhuu ja tivaa koko ajan sairauksista sekä on kovin peloissaan sekä hermostunut terveydellisistä asioista tai koiran hankinnasta. Pyydä häntä vielä pidättäytymään pennun hankinnasta. Itse en myy pentuja liian epäluuloisille ihmisille ja se on pelastanut minut paljosta. Kasvattajan ja pennun hankkijan välillä pitää olla terve luottamus, jos sitä ei puolin ja toisin synny. Unohtakaa koko juttu ja älkää jatkako prosessia.
  6. Olosuhteiden on oltava kunnossa. Onhan pennun uusi koti sille kokonsa, ulkoilu mahdollisuuksien ja ulkona olon tarvittaessa mahdollistava? Koira tarvitsee sopivasti tilaa. On lisäksi paljon rotuja, joiden kuuluu saada olla paljon pihalla. Niitä ei pidä myydä kerrostaloon. Varmista tuolloin, onko piha turvallinen ja aidattu asianmukaisesti. Muista huolehtia, että uusi koti ymmärtää ulkoiluttamisen vaatimukset haastavinakin aikoina marras – helmikuussa ja aikaisin aamulla. Muistuta tuossa yhteydessä, että koira voi elää tosi pitkään ja koiraan sitoutuminen on yli vuosikymmenen asia.
  7. Koiran pitäminen vaatii huumoria ja vahvoja hermoja. Mikäli et naura lainkaan pentua hankkivan ihmisen kanssa olen yleensä peloissani. Koiran kanssa elämisessä tarvitaan aina huumorintajua oli pentu ja koira mikä tahansa. Koiran pito kysyy usein vahvoja hermoja. Jos parhaan maton virtsaaminen tai sohvan nakertaminen on maailmanloppu, ei koira ole hyvä hankinta. Koirien kanssa sattuu ja tapahtuu, se vaatii omistajalta rentoa asennetta ha huumorintajua.
  8. Resursseja on oltava. Onhan koiraa hankkivalla riittävästi resursseja koiran pitoon. Se on tärkeä kysymys ja selvitettävä. Koiran pito on kallista puuhaa ja pieni onnettomuus voi tulla maksamaan tuhansia. Onhan kodilla tämä asia selvillä?
  9. Pentua ja kasvattajaa arvostetaan alusta asti. Pentu haetaan sovittuna aikana, kun se pennulle on parasta ja kuten kasvattaja on sen suunnitellut. Minä en pentua yleensä luovuta, jos vaistoan, että kummin kaiman syntymäpäivä juhla tai naapurin rippijuhlat ovat tärkeämpiä kuin pennun haku. En lainkaan pidä jos uusi koti alkaa latelemaan reunaehtoja luovutukselle, silloin käsken odottaa seuraavaan vuoteen tai hakea kaupasta pehmolelu sopivana ajankohtana. Koira on vaativa hankinta ja sen on sovittava elämään ihan alusta asti. Pennun on oltava tuossa ajassa elämään luontevasti sopiva prioriteetti, jos se ei ole sitä alusta asti, niin koska se sitten on. Kodin pitää olla intona uudesta perheenjäsenestä ja toiminta sen mukaista. Jos uusi koti ei arvosta sinun ammattitaitoasi luovutuksen suhteen ei kunnioitusta ja arvostusta ole luultavasti muutenkaan tarpeeksi.
  10. Tapaamisessa tunnet,koet sekä näet ihmisten aidon eläinrakkauden. Sinulla on koko ajan hyvä olo näiden innokkaiden ja eläinrakkaiden ihmisten lähellä tai puhuessa heidän kanssaan. Olet tavannut heidät ennen kuin luovutat pennun ja koiraa ei saa koskaan luvata tapaamatta ihmisiä. Luotat heihin ja he luottavat sinuun. Oleminen on vapautunutta ja rentoa. Tiedät nyt kasvattajan selkäpiissä, että tämä on juuri oikea koti tälle pennulle.

Pennun ja koira luovuttaminen vaatii paljon taitoa.Uutta kotia saa valita nyt tarkemmin ja suuremmasta joukosta sopivia koteja kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Ole tarkkana ja kasvattajalle tärkein asia on hyvä omatunto. Pentua luovutettaessa ei ole tehty kompromisseja ja tiedät kaiken olevan kunnossa. “Puhdas omatunto on kasvattajallekin paras päänalunen.”

Facebook Comments