Miten tunnistaa hyvä koirankasvattaja?

Kasvattajia on monenlaisia. Tässä muutamia vinkkejä, miten hyvän koirankasvattajan voi tunnistaa. Pähkinänkuoressa hän on suurella sydämellä koiria rakastava, innostunut, jatkuvasti opiskeleva sekä oppiva, erehdyksiä tekevä inhimillinen ja ahkera ihminen. Miten se näkyy?

1. Kasvattajalla on jonkinlaisia tuloksia työstään. Kasvattaja on onnistunut kasvattamaan koiria, jotka ovat saaneet asialliset kodit. Uudet kodit ovat tyytyväisiä koiriinsa, koska ne ovat olleet terveydeltään, luonteeltaan ja ulkonäöltään pääosin sitä, mitä uudet kodit ovat odottaneet.

2. Kasvattaja ei lupaa “kuuta taivaalta tai kerro kuinka helppo ja täysin vaivaton koira on.” Kasvattaja ei takaa sinulle 100 % tervettä koiraa missään oloissa. Kasvattajalle palautuu koiria vain hyvin harvoin ja silloinkin kasvattaja auttaa löytämään koirille asialliset kodit. Kasvattajan tulee aina olla valmis palautuneeseen kasvattiin sekä yhteistyökykyä etsiä palautuneelle koiralle rakastava uusi koti. Arvostelu, kieltäytyminen ja vanhan kodin haukkuminen ovat silloin turhaa, kun oma kasvatti on vailla kotia.

3. Kasvattaja kysyy sinulta elinolosuhteistasi ja kokemuksistasi koirista. Kasvattajalla ei ole silmitön kiire päästä pennuista eroon 8-viikkoisena, vaan kasvattaja on valmis pitämään pennut/koiran niin kauan kuin hyvä koti löytyy.

4. Kasvattajalla on lämmin suhde pentuun ja koiriinsa. Hän kertoo rodusta ja pennusta innostuneena. Sydän on mukana touhussa ja kasvattajan koirat ovat silmin nähden onnellisia, reippaita ja iloisia koiria. Ympäristö on asiallinen, mutta toisaalta koirien elämän jäljenkin tulee näkyä.

5. Kysyessäsi rodusta ja koirista kasvattajalla on sinulle nopeita vastauksia. Kasvattaja tuntee ja osaa koirat sekä rotunsa. Kasvattaja voi myös rehellisesti ja häpeämättä sanoa en tiedä, kunhan näin ei vastata moneen kysymykseen. Kasvattaja on myös tehnyt virheitä ja voi kertoa niistä. Hyväksi kasvattajaksi ei tulla ilman erehdyksiä.

6. Hyvä kasvattaja antaa postiivisen, mutta realistisen käsityksen harrastuksesta. Tämä kasvattaja kertoo omasta rotujärjestöstä. Hän ei hauku muita kasvattajia tai harrastajia muutamaa asiallista varoitusta lukuun ottamatta, jos rodussa on “vaaraksi oleva harrastaja.”

7. Kasvattaja kertoo, miten ja mistä saa apua ongelmien ilmettyä. Kasvattajalla on asialliset sosiaaliset taidot, jotta hän osaa keskustella asiallisesti myös ikävistä asioista sekä mahdollisista vastoinkäymisistä. Kasvattajalla on tarjota kirjoitettua tietoa pennun ja koiran hoidosta.

8. Kasvattajan luona pentu tutustuu sinuun ja sallii kosketuksen ilman pelkoa. Pentu osaa olla lopulta sylissäsi ja pennussa ei ole hysteerisyyden merkkejä. Pentu on pennun pyöreä silti riittävän tiivis ja jäntevä, mutta sen vatsa ei pullota “ilmapallomaisena”. Pennun ilme on eloisa, silmät eivät vuoda ja näyttävät terveeltä. Iho on ehjä ja pentu ei haise. Kasavattaja kertoo ja tietää loisista, sekä antaa selvityksen ja ohjeet loishäädöistä.

9. Pentu omaa terveen ruokahalun ja sinulle kerrotan ruokinnasta. Ruokinta ei ole kasvattajan koirille suuri ongelma, eivätkä kasvattajan koirat ole laihoja. Pennut syövät innokkaasti ja ruokinta ei ole salatiedettä. Mikäli ruokinta on valtava ongelma, syy voi löytyä usein omista koirista.

10. Kasvattaja on sinut kasvatuksen kanssa ja osaa myös nauraa. Kuulet elämänmakuisia ohjeita ja kasvattajasta vaistoaa, että elämänhallinta on kunnossa. Ympäristö on asiallinen, keskustelu sivistynyttä ja kasvattaja katsoo sinua myös suoraan silmiin. Kasvattaja ei vaikuta pälyilevältä, epärehelliseltä, agressiiviselta, liian epäsiistiltä tai haise päihteille.  Kasvattaja vaikuttaa ihmiseltä, jonka elämä on kunnossa, jotta aikaa, voimavaroja ja rakkautta jää myös koirille sekä kasvatukseen annettavaksi.

Kasvattaja on aivan tavallinen ja aidon tuntuinen ihminen, joka rakastaa koiria ja pitää kasvattamisesta. Sinulle ei luvata kuuta taivaalta tai 100 % tervettä koiraa, vaan kerrotaan mitä koiran omistaminen on. Myös sinulta kysytään kysymyksiä. Koirien ja pentujen tulee vaikuttaa tasapainoisilta ja tyytyväisiltä olennoilta, joista on välitetty. Kasvattajalla ei ole hengen hätä päästä pennuista eroon, vaan tärkeintä on löytää hyvä koti. Hyvä kasvattaja on tehnyt myös virheitä. 

Juha Kares June 2015

Facebook Comments