Täältä etäältä lomalta Suomen touhua ja uutisia seuratessa taidan tietää taloutemme romahdukseen yhden syyn. Suomessa valvojia ja valvontaa on enemmän kuin tekijöitä ja todellista innovatiivista inspiraatiota. Miten tässä näin kävi? Suomalaisella tarkkuudella ja luterialaisella perimällä EU:n byrokratia sekä kasvava pykäläviidakko ovat yritteliäisyyden ja terveen yhteiskunnan toiminnan kuolinisku. Toisaalta muukin oma lainsäädäntömme alkaa vieraantua oikeista tekijöistä. Suomi itse kaivaa omaa kuoppaansa. Esimerkkinä voisi mainita, vaikka uuden eläinsuojelulain valmistelun. Nyt on valmisteilla myös uusi eläinsuojelulaki, jossa koirankasvattajat eivät ole mukana millään tavalla. Emme tiedä halaistua sanaa mitä valmistellaan ja mitä on tulossa. Suomi on menossa ja lujaa taloudelliseen turmioon ja kaikki vain siunailevat tilannetta sivusta. Olisiko aika tehdä jotakin?

Elämme maassa, jossa kaivataan kipeästi innovatiivisuutta ja yritteliäisyyttä. Pitäisi pohtia ideoita ja toimia nuorten työllistämiseksi. Samaan aikaan korkeapalkkainen virkamies pohtii ja antaa ohjeita missä ja miten sanaa viski saa käyttää. Joukkotiedotuksessa tälle annetaan paljon palstatilaa. Tässä on koko ongelman ydin. Olemme ajautuneet kauaksi terveen ja kilpailukykyisen yhteiskunnan rakentamisesta. Yhteiskuntamme on valjastettu lillukan varsien pohdiskeluun, kun pitäisi keksittyä oikeaan rakentavaan ja hyvinvointia kasvattavaan keskusteluun.

Yhteiskunnallinen keskustelu ja ilmapiiri on myös vähintäänkin puuduttavan pessimistinen. Kuka uskoo enää Suomeen. Täytyy sanoa, että sitä miettii kohtuullisen vahvasti onko Suomella tulevaisuutta vai ei? Jos olisin tippaakan nuorempi, en miettisi hetkeäkään, rakentaisin tulevaisuuteni muualle. Tässä iässä en ole enää varma, jaksaako alkaa alusta muualla. Ikävä fakta on, että nuorten yriteliäiden ja lahjakkaiden ei nykyisessä tilanteessa Suomeen kannata jäädä.

Suomalainen politiikka on jäässä ja monipuoluejärjestelmä näyttää pahasti toimimattomuutensa. Kaikki ryhmät ajavat tiukasti omien kannattajiensa etua ja mihinkään suuriin rakenteellisiin muutoksiin ei päästä käsiksi. Yhteiskuntamme on rakennettu liian kalliiksi ja jäykäksi selviytymään nykyisessä globaalissa maailmassa. Valvojia ja byrokraatteja alkaa olla enemmän kuin oikean tuottavan työn tekijöitä. Pahinta on, että nämä valvojat usein vielä vaikeuttavat oikeiden tekijöiden ja innovatiivisten yritteliäiden ihmisten toimintaa. Me olemme jo nyt pulassa. Ostovoima hupenee silmissä, verotus kiristyy ja ilmapiiri muuttuu pessimistisemmäksi sekä pessimistisemmäksi kuukausi kuukaudelta.

Suomi on pulassa, koska olemme menettäneet terveen innovatiivisuuden ja työnteon kunnioituksen. Viilaamme pilkkuja ja kasvatamme byrokratiaa, kun olisi oikean työnteon ja oikeiden rakenteellisten päätöksien aika. Julkinen sektori paisuu paisumistaan, mutta rahoitusta ei pian tälle kaikelle ole. Eivät kaikki voi olla töissä hupenevien resurssien kunnilla ja valtiolla. Terveen toimivan yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää keskittyä tekemisen, yritteliäisyyden ja innovatiivisuuden lisäämiseen. Meidän olisi aika karsia byrokratiaa ja rajusti. Terveen maalaisjärjen palauttaminen olisi nyt tärkeää, ettei koko yhteiskuntaa halvaannuteta. Tällä pelillä olemme yhä syvemmällä suossa. Sen sijaan, että pohdimme miten estää, ettei joku toimi väärin, pitäisi keskittyä oikean ja terveen tekemisen edellytysten sekä oikean kannattavan toiminnan tukemiseen. Emme myöskään saisi unohtaa, miten oikea maailma ja talous toimii. Me olemme osa sitä ja meidän olisi viilattava yhteiskuntamme sellaiseksi, että me pärjäämme globaalissa maailmassa.

Pelkään pahaa, että Suomi on pian samassa jamassa kuin Kreikka. Keskitymme aivan vääriin ja epäterveisiin asioihin, kun olisi kannattavan ja tuottavan tekemisen aika.

Kreeta 12.10.2014 Greece flag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments