Koirankasvatuksessa kivekset pitäisi olla yksi helpoin ja yksinkertaisin asia kasvattajille, mutta mokomista kiveksistä syntyy jatkuvasti riitoja ja eripuraa aivan turhaan. Kasvattajan kannattaisi minun mielestäni  alusta asti ottaa varsin selkeä ja yksinkertainen kanta kiveksiin. Kiveksien poikkeavuuksiin tulee suhtautua vakavasti. Se on sillä selvä ja väärinkäsityksiä ei turhaan synny. Suurin osa ongelmista syntyy, kun kasvattajat langettavat kasvatinomistajille turhia toiveita, eikä kasvattaja ole suoraselkäinen. Yksinkertaisesti periaate on, että kivekset ovat pennulla selkeästi tunnettavissa luovutusikään mennessä tai luovutettaessa. Jos eivät ole, ei kiveksistä ole takuita. Minä luovutan ne pennut perheisiin silloin kivesvikaisina. Toinen periaate on, että kasvatuksessa kiveksien poikkeavuuksiin kannattaa suhtautua hyvin vakavasti. 

Perusperiaate on hyvin selvä. Normaalit hyvät kivekset ovat selvästi tunnettavissa luovutusikään mennessä.  Luovutusikä on kasvattajan määriteltävissä, eikä sen aina tarvitse olla seitsemän tai kahdeksan viikkoa. Periaatteessa kivekset ovat kyllä paikallaan perinteiseen suomalaiseen luovutusikään 7-8 viikkoa mennessä, jos kaikki on hyvin. Mutta pentu kannattaa luovuttaa, kun kiveksistä on varmuus. Turhan usein kasvattajilla on kova kiire luovuttaa kaikki pennut, eikä malteta odottaa kiveksien varmistumista.

Suurin ongelma ovat epäselvät tapaukset. Uroksella kivekset tai kives on/ovat luovutusiässä silloin tällöin tunnettavissa ja toisinaan taas ei. Silloin ei ole montaa vaihtoehtoa. Vaihtoehdot ovat: 1) Kasvattaja luovuttaa pennun kivesvikaisena ja myy pennun halvemmalla (merkiten asian kauppasopimukseen), sekä selvästi selittää uudelle omistajalle, että on suuri riski ettei kivestä tule, eikä koirasta ole silloin siitos- tai näyttelykoiraksi. 2) Pitää pennun pidempään itse ja varmistaa, kiveksien oikeellisuuden. Muita vaihtoehtoja ei pitäisi olla. Käytännössä aivan liian usein käytetään vaihtoehtoa kolme. Silloin kasvattaja lupailee ja selittelee, että kyllä se kives varmaan sieltä tulee. “Syöttäkää sitä ja tätä, pitäkää pentu laihana niin kaikki menee hyvin.” Se on väärä ja epäammattimainen vaihtoehto. Muista aina kivekset joko eivät ole tai ovat kohdallaan pentua luovutettaessa, ei mitään siltä väliltä.

Jalostuksessa kivesviat ovat suuri vitsaus. Ominaisuus periytyy ja oman nartun sekä käytetyn uroksen sisarusten tilanne kannattaa aina selvittää. Jos käyttämäsi uroksen veljellä tai käyttämäsi nartun jollakin veljellä on kivesvika on riski kivespuutoksiin selkeä. Mikäli kivesvikaa ei juurikaan ole esiintynyt  ja kivekset ovat olleet sukulaisilla varhain paikallaan täysin normaalina, on se hyvä merkki. Mitä isommat pentueet ja enemmän uroksia, sen enemmän sinulla on informaatiota käytettävänä. Muista aina selvittää käyttämäsi siitoskoirien sisarusten ja suvun kivestilannetta. Omassa kasvatuksessani olen tämän hyvin yksinkertaisen kartoituksen avulla saanut vähennettyä kivesvikaa huomattavasti.

Kasvattajana sanoisin, että kasvattajan pitäisi olla hyvin suoraselkäinen suhtautumisessaan kivesvikoihin. Muista siis aina selvittää suvut ja tiedostaa riskit kivesvikaan. Pidä mielessä selkeä periaate: Kiveksien pitää olla tunnistettavissa luovutusikään mennessä tai muuten luovutat pennun kivesvikaisena. Oma lukunsa ovat yksittäiset ns. “hissikivekset” joissa uroksen toinen kives vetäytyy myöhemmällä iällä ylös, vaikka se on ollut paikallaan luovutusiässä. Nämä yksilöt ovat kuitenkin harvinainen poikkeus ja silloin kasvattaja palauttaa ostajalle rahat sekä huomioi asian jalostuvalinnoissaan. Olen kasvatuksessani itse törmännyt tähän ongelmaan pari kertaa urani aikana. Muista myös aina, että ainakin minulle kivesviat ovat usein indikaattori ja varoitusmerkki muustakin degeneraatiosta sekä hedelmällisyyden ongelmista. Ongelma on suurempi kuin vain yksi laskeutumaton kives. Näillä periaatteilla olen ainakin minä selvinnyt mainiosti kasvatuksessani.

Koiran kiveksistä syntyy turhan usein ongelmia. Suurin syy ongelmiin on kasvattajan toiveikkuus ja malttamattomuus. 

Facebook Comments