Loskakausi on koirankasvattajalle painajaismaista aikaa

Nyt on se koiran pitämiselle raskain aika menossa, erityisen painajaismaista tämä märkä, kurainen ja pimeä aika on meille kasvattajille. Ulkoilmasta ja liikkumisesta nauttivat koirat ovat auttamatta jatkuvasti kuraisia ja likaisia. Pihan ruohopeitteet kuluvat puhki ja kura puskee läpi jopa metsässä. Koirat kostuvat ja haisevat märälle. Ulkoilu on nyt työläämpää ja välillä liikkumisesta on nautinto kaukana. Päiväkausia jatkuvat sateet “syövät miestä” ja nyt on auttamatta se vuoden likaisin aika menossa. Pahimmillaan tätä jatkuu ainakin täällä Etelä-Suomessa jopa neljä kuukautta. Ainoa lohtu on, että sitä odottaa epätoivon vimmalla pakkasia ja lunta. En myöskään ole yksin tämän kuran keskellä. Jaan tämän tuskan monien muiden kanssa. Toivon meille kaikille voimia ja tarmoa siivota taukoamatta.

Herään aamulla 6.00 ja alkaa koirien ulkoiluttaminen. Seuraavaksi otan moppiämpärit ylä- ja alakertaan ja alkaa moppaus. Ulkoa sisältä tulevilta koirilta pyyhin tassuja, jos vain suinkin aamun kiireessä ehdin. Kannan kaupasta litratolkulla pesuaineita ja uusia moppejakin tarvitaan vähän väliä. Minusta tuntuu välillä, että käteni ovat kasvaneet kiinni moppiin. Iloiset koirat juoksevat sisälle ja jotenkin sitä kuraa roiskuu seinillekin. Ulko-ovi on yltäpäältä lian peitossa. Kaksi ja puolituntia kuluu koirien kanssa aamutoimissa. Katsoessani pihaa ja sen kuraista alennustilaa, minun tekisi mieleni itkeä. Tämän jälkeen tuntuu melkein kuin töihin lähteminen olisi lepoa. Nautin työmatkasta siistissä autossa ja kuuntelen rentouttavaa musiikkia.

Kotiin palatessa on edessä samaa rumbaa. Parhaina päivinä kävelen isompien koirien kanssa lähimetsään ja se tuntuu koko ajan märältä. Koirat hyppivät minua vasten ja olen itsekin yltympäriinsä ravassa. Pari kertaa olen liukastunut vetisessä metsässä ja omalla pihallakin lensin ravassa persuuksilleni kuraiseen maahan. Omia vaatteita, koirien petejä ja pyyhkeitä saa pestä lähes tauotta.

Nyt on käsillä synkin vaihe suomalaista koiranpitoa. Se ei ole vain synkkä, vaan tämä aika vuodesta myös työllistää meitä kaikkein eniten. Välillä iltaisin jalkoja jomottaa ja suorastaan kaadun väsymyksestä sänkyyn. Sanomattakin on selvää, että myös koiria joutuu nyt pesemään enemmän kuin koskaan. Huomaan välillä pinnan kiristyvän ja meinaan menettää maltin koirieni kanssa. Tämä kaikki sade, loska ja pimeys ei ole koirien vika, eli niitä on turha syyttää. Itse lohduttaudun myös ajatuksella tuhansista muista kurasta ja pimeydestä kärsivistä koiraihmisistä. Minä eikä kukaan muukaan ole yksin.  Kyllä me tämä koettelemusten aika yhdessä kestetään. Meidät suomalaiset koiraihmiset on tehty lujasta puusta.

Kasvattajan on nyt tärkeää yrittää jaksaa ja huolehtia omista voimista. Me menimme onneksi syyslomalle aurinkoon ja se auttaa jaksamisessa. Muutaman päivän lepo ja tauko koirista oli todella tervetullutta. Yritetään kaikki jaksaa tämän synkän syksyn ja loskakauden läpi. Kyllä se valkoinen puhdas maa ja valo sieltä jossakin vaiheessa taas tulee. Silloin kaikki on niin paljon helpompaa. Koirista ja luonnosta voi nauttia silloin taas aivan uudella tavalla.

Toivon kaikille voimia loskakauteen. Pitäkää huolta itsestänne ja koiristanne pakkasia sekä puhtautta odotellessa.

 

 

Facebook Comments