Elämä etenee erilaisissa jaksoissa. Suomen voimakkaat vuodenajat jäsentävät hyvin rytmiä elämässä. Syksystä on tullut minulle iän karttuessa yhä voimakkaammin ihanan tunnelmallista rauhoittumisen aikaa. Pimenevät illat, ujeltavat tuulet, tunnelmalliset sateet ja kaunis talveen sopeutuva värikäs luonto saavat aikaan ihmisessä luontaista käpertymistä kotiin. Sitä kaipaa vähemmän liikkumista, ihmisiä ja menemistä. Sytytän kynttilän, takassa palaa tuli ja sohvalla viereen on käpertynyt kasa koiria. Syksyn ensimmäinen tiukka flunssa, keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdus ja kuume ovat kaataneet minut pakostakin petiin. Se kaikki on syksyä ja nyt on rauhoittumisen aika. On aikaa pohtia laadukasta elämää ja kehittymistä. 

Syksyllä oman kodin ja oman henkisen tilan merkitys kasvaa. Ainakin minä tutkailen ja arvioin silloin enemmän omaa hyvinvointia. Kannattaa hiljentyä ja tutustua omaan itseensä aina aika ajoin. Oma parisuhde saa myös enemmän merkitystä, koska sitä viettää enemmän laatuaikaa kotona. Nämä kaikki ovat asioita, joita kannattaakin pysähtyä pohtimaan aika ajoin. Koti, hyvinvointi, parisuhde ja oma ajan käyttö ovat hyvin merkittävä osa ihmisen onnellisuutta. Onnellisuutta pitää vaalia ja suojella. Onnellisuudelle pitää ottaa aikaa ja ihmisen on tärkeä kuunnella omaa sisäistä ääntään.

Sisäinen ääni vaatii rauhoittumista. Sisäinen ääni vaati hiljaisuutta. Sisäinen ääni vaatii lämpöä ja rakkautta. Keittiössä palavat kynttilät. Nyt jos koskaan ymmärrän, että rakkautta ja todellista laatua arjessa on valmistaa maukasta kaalikeittoa yhdessä siipan kanssa ilman kiirettä. Onnelisuus on pieniä merkityksellisiä hetkiä. Niitä kannattaa mahduttaa arkeen ja syksyyn paljon.

Keskeinen osa omaa rohkeaa kypsymistä ja ikääntymistä on olla rohkeammin oma itsensä. Olen oppinut viime vuosien aikana sulkemaan puhelimen äänettömälle. En käytännössä enää koskaan vastaa puhelimeen. Puhun puhelimessa nykyisin vain täysin välttämättömät puhelut. Asiat haluan hoitaa kaikessa rauhassa kirjoittamalla silloin, kun tälle on aikaa. Nykyinen some-kulttuuri sopii minulle erinomaisesti. Saan pitää oman tilani ja kukaan ei tärvele omia rauhallisia hetkiä tai laatuaikaa silloin , kun en sitä halua. Arvosta itseäsi, ota oma tilasi ja kunnioita itselle tärkeitä hetkiä. Sinun on lupa olla rauhassa ja sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa jatkuvasti.

Parhaat ajatukset syntyvät, kun on tilaa ja rauhaa ajatella. Syksy on meille monille myös, jonkin uuden aloittamista. Valoisasta ajasta on kertynyt voimaa, joka kannattaa kanavoida luovasti palvelemaan omaa hyvinvointia ja jaksamista. Mielekkyyden lisääminen omassa elämässä ja uusien asioiden oppiminen ovat ihmiselle tärkeitä asioita, jotka auttavat jaksamaan läpi lähestyvän pimeän talven.  Minulle osaa kotoista syksyä on aina ollut myös kasvattaa kotona, jokin hyvin mielenkiintoinen pentue tai parikin, jos intoa ja voimia riittää.

Iris Apfel sai sytytettyä minussa nyt syksyllä todellisen luovuuden sytytyslangan. Luo kauneutta omaan arkeesi rohkeasti omalla tavallasi.  Jos sinä rakastat toteuttamaasi luovaa sisustusta, esineitä ja vaatteita, on se tärkeintä. Ikä tuo mukanaan rohkeutta olla oma itsensä ja toteuttaa luovuutta juuri niin kuin haluaa. Tämän syksyn uusi harrastukseni ja kehityskohteeni ovat luova ja yksilöllinen pukeutuminen sekä sisustus.  Parasta on, että olemme tainneet löytää uuden yhteisen harrastuksen siipan kanssa. Luovuutta, inspiraatiota, lepoa ja rauhoittumista palvelee yhteinen matka kauneuden sekä luovuuden äärelle.

Näillä eväillä mennään luovaan ja rauhoittuneeseen syksyyn omaa tilaa kunnioittaen sekä suojellen. Luovaa ja rauhallisen laadukasta syksyä kaikille.

Facebook Comments