Juha Kares

1.Älä puhu vaan kuuntele
Kasvata ensin kymmenen sukupolvea omia kasvatteja, (heikossa tapauksessa viisi riittää). Sen jälkeen puhu ja neuvo muita, jos satut vielä koiria harrastamaan. Jos lopetit jossakin alkutaipaleella, miksiköhän näin kävi? Älä luojan tähden mene yhteenkään jalostustoimikuntaan, ellet ole harrastanut koiria vähintään 15 vuotta ja mielellään kasvattanut itse vähintään viisi sukupolvea.

2. Älä neuvo vaan kysele
Kysele ja haastattele kauan mukana olleilta, kysele kaikesta sinua kiinnostavasta. Vältä neuvomista ensimmäisen 20 vuoden aikana. Älä koskaan piiloudu nimimerkkien ja juorujen taakse. Kysy suoraan ja aina asianomaiselta positiivisessa hengessä ja pääset paljon pidemmälle.

3. Keskity omiin tekemisiin ja anna muiden toimia rauhassa
Kehitä omaa ammattitaitoasi ja yritä olla mahdollisimman hyvä. Jos jonain päivänä olet niin loistava ja suurenmoinen, että olet saavuttanut tavoitteesi voit alkaa miettimään muiden tekemisiä. Täydellisen ammattitaidon saavuttaneella on oikeus keskittyä muiden tekemisten tarkasteluun.

4. Muista aina : Roska on aina roskaa – myös omassa olohuoneessa ja pentulaatikossa
Tunnistat kyllä roskan ja sen nähtyäsi älä mieti käyttämääsi rahaa ,energiaa tai vaivaa. Katso omia aikaan saannoksia yhtä kriittisesti kuin kilpailijan näyttelytähtiä tai rodun yleisesti arvostetuinta yksilöä. Mieti kokonaisuutta järjestyksessä elinvoima, luonne ja terveys – arvioi sen jälkeen kaikki uudelleen. Pelästy ja kunnolla, jos huomaat sanoneesi MUTTA KUN HYVÄ SUKUTAULU, olet liemessä sillä sehän on itsestään selvyys….Hyvillä kasvattajillahan syntyy pentueita vain hyvistä sukutauluista. Roskan nähdessäsi myönnä ja tiedosta asia, älä välttämättä anna periksi. Tiedostaminen, oli kyseessä siten sairaus, luonne ja ulkonäkö on puolet asian ratkaisemista.

5. Jos haluat pelastaa maailman liity Punaiseen Ristiin
Mikäli haluat hirveästi vaikuttaa asioihin ja parantaa maailmaa hyödynnä asia humaanilla tavalla ihmiskunnan hyväksi Punaisessa Ristissä ja teet jotain arvokasta. Maailmaa ei voi pelastaa koirien kasvatuksen tai rotujärjestöjen kautta. Jos haluat vaikuttaa mahdollisimman monin mielipiteisiin ja päteä yhdistystoiminnassa harkitse myös politiikkaa.

6. Roomaa ei rakennettu päivässä – Maltti on valttia
Usko tekemisiisi ja odota tuloksia rauhassa, mutta katso totuutta silmiin matkan varrella koko ajan. Myönnä matkan aikana erehdyksesi ja suunnista tarvittaessa uudelleen. Vain seuraavaan sukupolveen tuijottamalla ei rakenneta mitään pysyvää. Kehitä pitkäjännitteisyyttäsi ja opi nöyryyttä, hiljaa hyvää tulee.

7. Älä kirjoittele chatissa tai höpötä puhelimessa – työskentele koirasi kanssa
Hoidettuasi työsi tai opiskelusi mahdollisimman hyvin, hoida perhesuhteita ja huolehdi omasta kokonaisvaltaisesta hyvin voinnistasi. Voimalla itse hyvin sinulla on antaa jotain koirallesi ja harrastukselle. Edellisistä jäljelle jäävällä ajalla hoida, harjoittele ja leiki koiriesi kanssa. Huolehdi kodin ja koirien siisteydestä. Muista ulkoiluttaa koiria paljon. Kehitä itseäsi kokonaisvaltaisesti ja opi lisää harrastuksesta. Muista käydä tervehtimässä isovanhempiasi. Jos kaikki edellinen on hoidettu kunialla ja aikaa jää muista lukea sekä tehdä jotain muuta hyödyllistä kotona. Jos kaiken tämän tehtyäsi jää aikaa kirjoitella chatissa tai istua puhelimessa juoruten – kerro muillekin mikä on tehokkuutesi ja tarmokkuutesi salaisuus?

8. Muista: Hävinnyt selittää
Niin se vain on……

9. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää
Koiran kasvatuksessa ei ole oikopolkuja, kuten ei kai elämässä yleensäkään. Kaiken pienen vähäpätöisenkin tuntuisen asian yleensä edestään löytää. Tekipä kompromisseja luonteessa, lisääntymisessä, terveydessä tai ulkonäössä tulevissa sukupolvissa asiaan törmää ennemmin tai myöhemmin. Muista edestään löytäminen kasvatuksessa ei tarkoita yhtä tai kahta sukupolvea kolmas on yleensä arvioinnin paikka. Mikään kätketty ei pysy ikuisesti kätkettynä, kun on kyse koiran kasvatuksesta.

10. Lopussa kiitos seisoo
Tee kaikki parhaasi mukaan ja sydämellä, nöyränä tehty tarmokas työ palkitaan aina – ennemmin tai myöhemmin. Älä odota pikaista kiitosta…….ja siinä vaiheessa yleensä jos kiitosta ilmenee ymmärrätkin jo mitä suunnilleen tässä on kirjoitettu. Oho nyt huomaatkin – paikkasi aloittelijana on korvattu seuraavilla, vielä sinua terävimmillä aloittelijoilla! Yhtä äkkiä sinua hymyilyttää.

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.