Joulun vietto on menossa ja olo on ihanan rauhaisa. Tämä on sitä parasta aikaa yhdessä kaikkein rakkaimpien kanssa. Tähän joukkoon kuuluvat minulla myös koirani. Tässä yhdessä aikaa viettäessä, olen pysähtynyt myös miettimään omia joululahjoja. Koirankasvattajana minulla on neljä lahjaa annettavana koirille, jotka ovat ylivoimaisesti ne tärkeimmät lahjat koirille. Tämän lahjan soisi olevan kaikille koirankasvattajille ja osin myös omistajille se arvokkain lahja. Tämä lahja on vastuu hyvästä elämästä koiralle sen syntymästä kuolemaan. Se pitää sisällään paljon asioita ja näin jouluna on hyvä pysähtyä miettimään asian tärkeyttä. Myös koiraa hankkivalla on vastuu tukea eettisesti kestävää koirankasvatusta, mieti mistä koirasi hankit.

Terveyden vaaliminen

Koirankasvattajana minä en saisi kasvattaa sairaita koiria. Lähtökohtaisesti jokainen maailmaan saattamani pentue tulisi olla pentue, jossa syntyneet koirat voivat elää helppoa ja onnellista elämää. Yhdistelmää suunnitellessani olen tehnyt taustatyöni niin hyvin kuin sen vain taidan. Olen sulkenut elämän laatua heikentävät sairaudet ja uhat sukutaulusta mahdollisimman kattavasti pois. Odotettavissa pitäisi olla helppoon elämään kykeneviä, iloisia, reippaita ja elämästä nauttivia rotukoiria.

Kasvattajan pitää oivaltaa ja käsittää, mitä oikea terveys ja elinvoima on. Se ei ole pelkkiä lonkka- ja silmälausuntoja, vaan ennen kaikkea allergiavapaata, immunologisesti ja ruuansulatustukseltaan terveitä koiria. Nämä koirat voivat elää sellaisen yli 10 vuotta pitkän elämän pääosin häntäänsä heiluttaen. Se on kasvattajan lahja koirille. Samalla ruokin ja hoidan pentueeni ja koirani huolella.

Luonne pitää huomioida tarkasti

Luonne jää helposti kasvattajan työssä liian vähälle huomiolle. Minä oivalsin todenteolla vasta 20 vuotta koiria kasvattaneena, miten tärkeä osa vahva hermorakenne ja hyvä luonne on myös koiran fyysisessä terveydessä. Sen psyykkisestä hyvinvoinnista puhumattakaan. Koiran onnellisen ja täysipainoisen elämän salaisuus on tasapainoinen elämä ja siinä keskeinen merkitys on luonteen vaalimisella. Kasvattajan valinnoissa se tarkoittaa vahvimpien yksilöiden suosimista kasvatustyössä. Tärkeinä asiona ovat myös riittävästä ulkosiitoksesta huolehtiminen, turvatun kanto- ja pentuajan takaaminen sekä oikeiden kotien valitseminen pennuille.

Pentue pitää kasvattaa huolella ja kodin valitseminen koiralle on todellinen lahja 

Nartun kantoaika pitää olla rauhallista ja turvallista aikaa. Pentue syntyy olosuhteisiin, jossa vallitsee rauha ja suoja. Kasvattajana minun pitää olla valmis viettämään aikaa pentujen kanssa ja valmistaa niitä elämään mahdollisimman hyvin. Sen jälkeen on edessä yksi tärkeimmistä lahjoista, jonka kasvattaja voi kasvateilleen antaa. Se on hyvien ja osaavien kotien löytyminen pennuille. Ne ovat koteja, jotka ovat motivoituneet koiran pitoon ja joista löytyy riittävästi resursseja koiran pitoon. Se tehtävä ei ole kasvattajalle helppo. Maailmassa syntyy aivan liian paljon pentuja, joiden kasvattajille on kova kiire päästä eroon pennuistaan. Pahimmillaan kasvatteja tungetaan minne sattuu.

Kasvattajan koirilla on hyvä elämä ja kasvatus on eettisesti kestävää

Viimeisenä asiana kasvattajan lahjalistassa on omien koirien elämän mielekkyyden takaaminen. Lauman pitäminen on vastuullista ja vaativaa puuhaa. Koiralla on oikeus onnelliseen ja täysipainoiseen elämään myös ryhmässä. Se vaatii aikaa, energiaa ja paljon muita resursseja. Kasvattajan pitää huolehtia myös omasta itsestään. Vain itse hyvinvoiva kasvattaja voi luoda onnellisen elämän edellytyksiä omille koirilleen.  Lauman onnellisena pitäminen vaatii myös laumanhallintaa, eli laumassa on oltava siihen hyvin sopeutuvat koirat. Kasvattaja joutuu toisinaan etsimään koteja koirilleen, jotka ovat onnellisempia muualla, koska yksilö on liian pehmeä tai heikompia alati kiusaava. Kasvattajana tärkein lahjani on, että minä kaikkien näiden vuosikymmenien jälkeen rakastan edelleen omia koiriani ja minulta riittää niille lämpöä sekä huolenpitoa. Silloin kasvatus on yleensä myös eettisesti kestävää. Pentueiden eteen yritetään yleensä parhaansa ja kasvattaja pyrkii antamaan kasvateilleen sekä omille koirilleen lahjana elämisen arvoisen elämän.

Kasvattajan tärkein lahja kasvateilleen ja koirille on pyrkiä tarjoamaan kaikille elämisen arvoinen oikean mittainen elämä. Siihen kuuluu hyvin paljon asioita, mutta se kasvattajan keskeisin lahja on enemmän tai vähemmän neljästä kokonaisuudesta huolehtiminen. Sitä meistä suomalaisista koirankasvattajista varmasti suurin osa pyrkii parhaansa mukaan tekemään.

Hyvää joulun aikaa kaikille.

15749093_1277090289032630_986762128_o

Facebook Comments