Koiran sijoittaminen vaatii perehtymistä

Koiran sijoittaminen tai sijoitukseen ottaminen on vaativa asia. Siihen ei tule ryhtyä kevein perustein. Sijoituksista tulee liikaa riitoja, koska ihmiset ovat huolimattomia ja ajatteleamttomia. Liian usein koiran sijoitukseen ottamisen syynä on edullisuus, se ei ole oikea motiivi.  Kasvattajalta vaaditaan huolellisuutta koiraa sijoitettaessa. Mitä asioita kannattaa muistaa, kun harkitsee koiran sijoittamista tai sijoitukseen ottamista?

Ensimmäinen varsin selkeä ohjeeni on, että koiraa ei kannata sijoittaa täysin tuntemattomalle ihmiselle. Toisaalta kenenkään ei pitäisi ottaa koiraa sijoitukseen ihmiseltä, josta hän ei tiedä mitään. Itse olen sitä mieltä, että sijoittajan ja sijoitukseen koiraa harkitsevan välillä on oltava jokin luotettava yhteys ennen koiran sijoittamista. Tämä tarkoittaa ystävyyttä, tuttavuutta tai yhteisiä luotettavia ystäviä, jotka suosittelevat  osapuolia puolin ja toisin.Vieraan ihmisen kanssa ainoa vaihtoehto on tutustua kunnolla ennen, kun koiran kanssa tehdään sijoitussopimus. Sijoittamisessa on kyse yhteistyöstä.

Kasvattajalle hyvä neuvo on, että koiraa aina muualle antaessa myöntää aina riskin, että koira voidaan menettää ilman sovittuja ehtoja. Koirat eivät ole oikeustaistelujen ja riitojen anrvoisia. Mikäli syntyy epäluottamus ja riita, kasvattaja on tehnyt arviointivirheen ja anna silloin koiran mennä ilman turhia riitoja. Korvaamattomia koiria ei voi sijoittaa. Korvaamattomat koirat on kasvattajan syytä aina pitää itse tai todella luotettavassa lähipiirissä.

Ihmiset ovat yllättäviä ja liian moni alkaa sanella ehtoja koiran sijoitukseen antamisen tai ottamisen jälkeen. Kokemuksesta sanon, että silloin peli on menetetty. Demonisoiminen on turhan yleistä varsinkin aloittelevissa koiraihmisissä.  Ihmisiä ei todella opi tuntemaan kuin kokemuksen kautta. Jos kaikki onnistuu hienosti, voit jatkossa sijoittaa lähes korvaamattomiakin koiria näille “testatuille” yhteistyökumppaneille.

Koiraa sijoituksen ottavan pitää muistaa ehdot, joihin sitoutuu. Mitään maailmassa ei tule ilmaiseksi, kun koiraa ottaa sijoitukseen, vastapalveluksena kasvattaja haluaa koirasta jalostusoikeutta. Edullinen hankintahinta on väärä motiivi ottaa sijoituskoira. Sijoituskoira kannattaa ottaa, koska halutaan korkeatasoinen koira, jota kasvattaja ei halua myydä. Pelkän rahan ehdoille toimiminen ennustaa mielestäni riitaa. Mieti aina sijoituskoiraa ottaessasi, että koira on poissa synnytyksien ja astutuksen aikaan . Synnytys on aina stressaava ja raskas kokemus. Oletko valmis, että koirasi kokee kaiken sen kasvattajan luona? Jos epäilet hetkeäkään, älä hanki sijoituskoiraa.

Muista aina koiran sijoittaminen vaatii suurta harkintaa ja osapuolten keskinäistä hyvää luottamusta. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa älä sijoita tai ota sijoituskoiraa. 

Viimeisin oma sijoituskoirani Norjaan Chic Choix Some Like It Chic on sijoitettu ihmisille, jotka on jo aiemmin hyviksi yhteistyökumppaneiksi todettu.

 

 

Facebook Comments