Koiraharrastuksessa asenteella on aivan valtava merkitys aivan kuten elämässä monella muullakin saralla. Minusta tuntuu, että omistajat ja harrastajat eivät useinkaan oivalla oman asenteen keskeistä merkitystä koiraharrastuksessa. Kierrän itse ympäri Suomea ja maailmaakin tutustumassa ja kouluttamassa koiria sekä koiraihmisiä. Keskeinen ongelma tuntuu usein olevan oman ajattelun tuomat rasitteet. Ihmiset eivät usko itseensä, kykyihinsä tai koiriinsa. Omalla asenteella on tärkeä merkitys harrastuksessa kehittymisessä ja mielekkyyden lisäämisessä. Tuloksia koiramaailmassakin saavutetaan sinnikkäällä opiskelulla, tekemisellä ja itseensä uskomisella. 

Perustana on teorian hallinta ja opiskelu

Koiraharrastuksessa kaikki menestys perustuu opiskeluun ja oppimiseen. Mitä enemmän kuuntelet, luet ja harjoittelet sen paremmat edellytykset sinulla on menestyä. Oikea itseluottamus perustuu osaamiseen. Koiraharrastuksessakin on tärkeää ymmärtää ja sisäistää, että kaikki merkittävät tulokset perustuvat lujaan työhön. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että harrastuksen alkuvaiheessa teet lujasti töitä perusteiden oppimisen eteen. Mitä enemmän kuuntelet, opiskelet ja harjoittelet, sen paremmat edellytykset on saavuttaa hyviä tuloksia.

Luota omaan itseesi ja ole rehellisesti sinä

Pelkkä opiskelu ja harjoittelu eivät riitä. Koiraharrastuksessa tehdään aina työtä vahvasti oman persoonan avulla. Tässä lajissa on oltava sinut itsensä kanssa ja pyrittävä voimaan mahdollisimman hyvin. Koirat nauttivat ja mieltyvät aitoihin ihmisiin, joilla on auktoriteettia. Plato on sanonut viisaasti. Itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras.

Omalla ehjällä ja aidolla persoonalla työn rehelisesti  tekeminen tuo parhaat tulokset koirien kanssa. Se luo parhaat edellytykset toimia ja saada arvostusta myös muilta harrastajilta. Ole siis aina rehdisti se, mitä olet äläkä yritä olla muuta kuin olet. Koirat ja koiraihmiset vaistoavat aina teennäisyyden.

Kehity ja usko itseesi

Koiraharrastuksessa keskeistä on tekemisestä oppiminen. Se tarkoittaa onnistumisista ja epäonistumisista nöyränä oppimista. Ole kriittinen työskentelytavoillesi ja ole aina valmis tekemään korjausliikkeitä matkan varrella. Hyvä itsetunto auttaa omien virheiden myöntämisessä. Muista hyödyntää huumoria.

Tekemisen lomassa jatkuva oppiminen, arviointi ja hidas, mutta varma kehittyminen on varmin tie hyviin tuloksiin koiramaailmassa olipa laji oikeastaan mikä tahansa.  Andy Rooney on sanonut osuvasti: Kaikki tahtovat elää vuoren huipulla, mutta kaikki onni ja kasvu ovat kiipeämisessä.

Itseluottamus ja usko omiin kykyihin ratkaisevat

Perusteiden opiskelun, itsetuntemuksen ja tekemisen kautta syntyneen kehittymisen tuloksena pitäisi syntyä tervettä itseluottamusta. Ukso kykyihisi ja mahdollisuuksiin. Aseta tavoitteet korkealle ja päätä saavuttaa tulokset. Se on koirissakin tie tuloksiin. Muista pitää mieli avoinna ja motivoi itseäsi eteenpäin. Älä lannistu, vaan kulje kohti päämäärää takapakeista voimaantuen. Mitään tuloksia koirissakaan ei saavuteta ilman takaiskuja.

Kaikki on vaikeaa ennen kuin se on helppoa.” Sanoi saksalainen filosofi Goethe. Sinnikäs opiskelu ja tekeminen tekevät asiat mahdolliseksi. Mikäli et usko mahdollisuuksiisi saavuttaa tuloksia ja menestyä voit lopettaa saman tien. Oma asenne ratkaisee koiraharrastuksessakin hyvin paljon. Usein koulutuksissa kuulen lausuman, koira tekee aina niin tai näin. Tarvitaan usein vain luja päätös, että jatkossa näin ei tapahdu ja homma “hoituu kuin itsestään. Omaan itseensä ja kykyihinsä uskomalla on mahdollisuus saavuttaa parhaat tulokset myös koiraharrastuksessa.

Asenne ratkaisee paitsi koirissa myös koiraharrastuksessa – sinnikäs opiskelu, harjoittelu, tekeminen ja itseensä uskominen tuovat tuloksia myös koirissa. Tätä todistavat moninkertaiset Maailman voittaja sisarukset.

ALEX ja ELLU

 

 

 

 

 

Facebook Comments