Von Kääpiökoiratantta arvonimi on hyvin arvostettu titteli. Aikanaan termin lanseerasi arvostettuihin suomalaisiin kääpiökoirapiireihin silloisen Kääpiökoirayhdistyksen kunniakas pitkäaikainen puheenjohtaja Lapinkylän markiisittareksikin kutsuttu edesmennyt Marjatta Heinonen. Keskustelimme usein termistä Kääpiökoirayhdistyksen seuraavan puheenjohtajan ja Marjatan manttelinperijän edesmenneen Kirsti Lummelammen kanssa. Olimme yhdessä sitä mieltä, että kääpiökoiratantan arvonimi on nimenomaan ansaittava.

Tuo kunniakas titteli ei automaattisesti lankea kenen tahansa tyhjänpäiväisen kääpiökoiria omistavan naishenkilön arvonimeksi. Von Kääpiökoiratantta titteli on ansaittava ja tämä arvonimi on aina kantajalleen suureksi kunniaksi.  Tittelin juuret ovat syvässä eurooppalaisessa elämäntavassa ja kulttuurissa. Ensimäisiä todellisia von Kääpiökoiratanttoja oli itse Marie Antoinette. Nykyiset von Kääpiökoiratantat ovat siis hänen manttelinperijöitään.

1900-luku ja koiranäyttelyt lisäsivät arvostettujen kääpiökoiraharrastajien määrää. 

Kääpiökoiratantat

Asiaan perehtymättömät harrastajat luulevat joskus virheellisesti, että Kääpiökoiratantta liittyy ulkonäköön. Se on täysi virheellistä tietoa. Titteli liittyy nimenomaan henkiseen karismaan ja tämän ominaisuuden yhtymistä pyyteettömään rakkauteen kääpiökoiriin. Seuraavassa on perusedellytykset, jotka täytettyään voi mahdollisesti ansaita von Kääpiökoiratantta tittelin. Titteli lankeaa kuitenkin kantajalleen aina vain muiden harrastajien annettua tämän kunniakkaan arvonimen jollekin kääpiökoiraharrastajalle

Ensimmäisiä varhaisia löwchen Kääpiökoiratanttoja oli Goyan maalaama Alban herttuatar.

Alban herttuatar

 

1. Von Kääpiökoiratantaksi tullakseen pitää omistaa vähintään yksi ja mielellään useampi kääpiökoira.

2. Von Kääpiökoiratantta on aina syvästi hurahtanut kääpiökoiriin ja hän on nähnyt kääpiökoirien elämään tuoman valon merkityksen. Kääpiökoiratantta on aina ja kaikissa olosuhteissa vakuuttunut kääpiökoirien ylivertaisuudesta rotukoirien suuressa ja usein tyhjänpäiväisessä joukossa.

3. Von Kääpiökoiratantta on hyvin valistunut koiraharrastaja ja hän tietää hyvin paljon harrastuksen kentästä. Hän osaa neuvoa ja tarvittaessa myös arvostella toisia harrastajia, jotka eivät vielä lainkaan ole perillä kääpiökoirien kiehtovan maailman salaisuuksista. Von Kääpiökoiratantta on taitava ja kokenut harrastaja, joka ei pienistä hätkähdä. Von Kääpiökoiratantalla on aina paljon elämänkokemusta myös koiramaailman ulkopuolella.

4. Von Kääpiökoiratantalla on oltava aina terve ja vahvahko itsetunto. Kääpiökoiratantan silmille ei hypitä. Koiranäyttelymatkalla kahville Esson baariin pysähdyttäessä von Kääpiökoiratanttaa eivät paikalliset kaljaveikot etuile, koska hekin vaistoavat karisman läsnäolon. Mikäli paikallinen kaljaveikko sattuisi yrittämään etuilua, löytää moinen moukka itsensä alle aikayksikön jonon hänniltä, koska von kääpiökoiratantta hänet sinne järjestää keinolla tai toisella.

5. Von Kääpiökoiratantalla on aina viimeistä huutoa olevat kääpiökoiraharrastajien vermeet. Tällä hetkellä se tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisia kääpiökoirien kuljetukseen tarkoitettuja välineitä kuten “kerrostalomainen” pyörillä oleva kuljetushässäkkä tai “lastenvaunut” tyyppinen kääpiökoirien hyökkäysvaunu. Kääpiökoiratantalla on aina ja kaikissa olosuhteissa kääpiökoirien logistiikka hallussa olipa kyseessä kuoppainen pelto tai Kaivopuiston sileät puistotiet.

6. Von Kääpiökoiratantta ei ikinä parkkeeraa autoaan takariviin, vaan keinolla tai toisella auto löytyy hyvin läheltä sisäänkäyntiä. Von Kääpiökoiratantta osaa pitää pienten koiriensa ja omia puoliaan tilanteessa kuin tilanteessa.

7. Von Kääpiökoiratantta on aina naarastiikeri, joka puolustaa omiaan. Mikäli kääpiökoira olisi uhattuna, hän pelottomasti ja itsevarmasti pelastaa pulassa olevan kääpiökoiran tilanteesta kuin tilanteesta. Hän on eräänlainen kääpiökoirien super nainen. Mikäli vihainen alaskanmalamuutti lauma hyökkäisi yksinäisen chihuahuan kimppuun, olisivat koirat pian pinottuina puun juurella ja chihuahua olisi rakastavan kääpiökoiratantan turvallisessa sylissä. Alaskanmalamuuttien omistaja on luonnollisesti episodin jälkeen pahassa pulassa, eikä kukaan toivoisi olevansa hänen housuissaan. Von Kääpiökoiratantta on näet aina toiminassaan määrätietoinen, peloton ja oikea koiramaailman Robin Hood.

8. Von Kääpiökoiratantalla on oltava sana hallussa. Hän ei jää pienessä suukovussa kakkoseksi. Hän ei mauttomasti huuda kehän laidalla, mutta osaa englantilaiseen kääpiökoirien pyhänmaan kääpiökoirajumalattarien tapaan piikitellä suulasta uhriaan jälkikäteen. Kääpiökoiratantan kanssa ei kannata olla riidoissa, koska hänelle jää aina kakkoseksi ja viimeistään kulisseissa tantta osaa paljastaa aloittelevan marjanmpoimijan.

9. Von Kääpiökoiratantalla on aina hyvin suuri sydän. Tämän suuren persoonan sydämen lämmöstä pääsevät aina kääpiökoirat osalliseksi ja siitä riittää lämpöä myös tarkoin valituille fiksuille muille muutamille ihmisille.

10. Von Kääpiökoiratantta on persoona, jota oikeat koiraihmiset kunnioittavat. Hän erottaa oikean väärästä ja uskaltaa sanoa totuuden tilanteessa kuin tilanteessa. Von Kääpiökoiratantta on aivan ehdotonta koiramaailman eliittiä millä tahansa mittarilla mitattuna.

Kääpiökoiratantan esikuvaa alkoi muodostua jo varhain. Ensimmäisiä tunnettuja Kääpiökoiratanttoja oli Marie Antoinette. 1900 luvulla koiranäyttelyiden alettua tulivat kääpiökoiratantat laajemmin parrasvaloihin.

Poster

 

Facebook Comments