Koiran synnytys ei sovi kaikille, se testaa näet myös omistajan hermoja. On muutamia tärkeitä asioita, mitä kannattaa pitää mielessä koiran synnytyksessä. On olemassa myös muutamia ihan hyviä vinkkejä synnytyksen avuksi.

Synnytyksessä kannattaa olla vain vahvahermoisen ihmisen, koira vaistoaa epävarman avustajan ja avustajasta on silloin enemmän haittaa kuin hyötyä. Synnytys pitää rauhoittaa ja avustavan ihmisen on syytä olla tyyni. Tee ensin valmiiksi paikka, missä koira voi turvallisesti ja rauhassa synnyttää. Tilan tulee olla ennen kaikkea vedoton ja mahdollisimman äänetön. Paikka ei saa olla liian lämmin. Aloittelevat kasvattajat yleensä tekevät nartun olon tukalaksi liian korkealla huoneen lämmöllä. Huoneen lämmöksi riittää mainiosti 20 astetta, kunhan tila on vedoton.

Muista huolehtia nartusta kantoaikana. Älä yliruoki emää, se on yleinen virhe. Itse anna foolihappoa kantoaikana kiiman alusta lähtien. Pienille koirille annan n. 50 mikrogrammaa ja isoille nartuille noin 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Ensimmäiset neljä viikkoa narttu syö normaalisti ja lopun ajan narttu saa ruokaa aluksi noin 1/3 enemmän ja kantoajan lopussa viimeisen viikon jopa 1/2 enemmän ruokaa. Liikuta narttua koko kantoajan ja huolehdi sen yleiskunnosta. Muista tarkistaa, että narttu ei liho turhaan. Vältä liiallista lihavalkuaista, etteivät sikiöt kasva turhaan kohtuttoman suuriksi. Jos taas pennuilla on taipumus syntyä liian pieninä, anna nartulle paljon lihaa.

Pentulaatikon on syytä olla tukeva ja mielellään koostua kahdesta osasta. Pesäosa on se tukeva paikka, jossa narttu saa helposti jaloille tukea ponnistuksille. Pesässä on pehmeä alusta. Toinen osa on isompi ja sinne pennut pääsevät aikanaan tarpeilleen ja aivan alussa emä pääsee sinne eroon pennuistaan niin halutessaan. Kaikkein paras alusta pesäosaan on pehmeä karva, joka aikanaan tukee pentujen jaloille nousua, eikä ole liian kova. Ison osan vuoraan aina sanomalehdillä.

Laita tavarat valmiiksi synnytykseen (sakset, paperia, pyyhe, roskapussi). Tarjoa nartulle juotavaksi vettä, jossa seassa kananmunan keltuaista ja hunajaa. Se antaa nartulle energiaa ja auttaa maidon laskeutumisessa. Anna nartulle aikaa synnyttää, äläkä hätäile. Itse en yleensä hermostu ennen 65:ttä vuorokautta, jos narttu on rauhallinen. Vuoto ei yleensä ole vakavaa, kunhan se ei haise mädälle tai pahalle. Haiseva vuoto on aina huono merkki ja silloin kannattaa käydä eläinlääkärissä. Kirkas ja haisematon vuoto on hyvin tavallista, joskus jo piankin astutuksen jälkeen. Tästä en hermostu, enkä ryhdy toimenpiteisiin.

Synnytyksen käynnistyttyä ole nartun vierellä, mutta älä turhaan puutu synnytykseen. Joskun nartun pesäosan voi peittää peitteellä ja narttu tuntee olevansa enemmän suojassa. Jos sitten narttu jo ponnistaa, eikä pentu tahdo tulla ulos voi polttoja voimistaa kotikonstein. Tehokas keino on laittaa narttu hihnaan ja kävelyttää sitä hieman. Tehokkainta on yleensä ylös ja alas kiipeäminen, usein jo aivan pienen liikunan jälkeen synnytys saa valtavasti uutta puhtia. Omat narttuni kiipeävät kanssani jyrkkiä portaita ja yleensä heti pentulaatikkoon takaisin palattuaan narttu työntää aivan uudella puhdilla.

Toisena keinona on selkärangan hierominen. Ota nartun selkärankan alku niskasta kallon takaa etusormen ja peukalon väliin. Vedä pitkällä, rauhallisella ja tukevalla otteella sormien kanssa koko koiran selkäranka hännän alkuun asti. Koira usein  kiemurtelee ja nauttii toimenpiteestä ja poltot voimistuvat.

Tarkista, että syntynyt pentu menee aina nisälle. Pennun imu voimistaa yleensä polttoja ja jos pentuja ei vielä ole voit kevyesti “huijata” narttua sormilla ikään kuin imua matkien nartun nisistä. Jotkut nartut saavat tästä pontta synnytykseen. Voit myös mahdollisimman steriileillä käsillä laittaa sormet emättimeen ja kevyesti painella, jolloin nartun poltot yleensä kiihtyvät.  Muista myös mikäli pentu tuntuu juuttuvan, voit kuljettaa sormesi pentua vastaan ja auttaa pentua tulemaan ulos. Yleensä voi käyttää ronskimpia otteita kuin ajatellaan, kunhan toimenpide etenee rauhallisesti ja vältetään äkinäisiä liikkeitä. Muista aina tehdä kaikki toimenpiteet narttua auttaessa hitaasti, määrätietoisesti ja rauhaisasti. Älä koskaan nyi, kisko tai hermoile.

Sovi aina eläinlääkärisi kanssa valmiiksi, että sinulla on apu saatavana tarpeen vaatiessa. Se rauhoittaa omia hermoja ja saa olon varmaksi. Muista tukeutua eläinlääkärin apuun, jos muu ei auta. Mikäli tarvitset eläinlääkärin apua toistuvasti synnytyksissä katso peiliin ja tee korjausliikkeitä. Synnytysten tulisi olla helppoja ja vaivattomia, eikä ulkopuolista apua tulisi tarvita kuin aniharvoin.

Synnytys on kaunis asia ja niistä tulisi kaikkien nauttia. Helppoja synnytyksiä kaikille toivottaen.

 

Facebook Comments