Koiran hoidossa ja ruokinnassa tuntuu usein unohtuvan yksi hyvin tärkeä asia. Se on säännöllisyys ja selvät rytmit. Myös ruokinnassa on muutamia tärkeitä seikkoja, jotka helposti unohtuu arjen tohinassa. Seurauksena on stressiä koiralle, altistumista ruuan sulatuksen ongelmille, vaara jopa vatsalaukun kiertymälle. Muistutan muutamasta mielestäni tärkeästä kaikkien koirien hoitoon liittyvästä asiasta.

Koirat kaipaavat melko selviä rytmejä. Meidän taloudessa koirat syövät pääateriansa aina samaan aikaan aikaisin aamulla ulkoilun jälkeen. Ruuan jälkeen koirat ulkoilevat kevyesti ja jäävät lepäilemään. Ruokinta tapahtuu lähes aina samaan aikaan. Mikäli koirista jokin osoittaa ruokahaluttomuutta, ruoka otetaan koiralta pois. Monille koirille on täysin luonnollista paastota silloin tällöin ja jopa kerran viikossa. Tuota luonnon ääntä kannattaa kunnioittaa.

Pennut ja nuoret koirat syövät iltapäivällä kotiin palattuani toisen aterian. Niiden ruokinta poikkeaa vanhoista koirista. Iltapäivän pentujen ja nuorien koirien ateriassa huolehdin kasvavien koirien erityistarpeista ja lisään laadukkaaseen kuivamuonaan omat ravintolisä sekoitukseni. Tämä ateria on muuten kevyempi ja varmistan, että nuoret koirat ruokansa silloin hyvin syövät.

Tässä välissä aikuiset koirat saavat ulkoilla. Iltapäivä töiden jälkeen on koirille tärkeää olemisen ja ulkoilun aikaa. Ne voivat leikkiä keskenään ja viettää aikaa toistensa ja omistajan kanssa. Kuivatut leivät, porkkana ja luut ovat edelleen oivia välipaloja. Muistakaa antaa koirien käyttää leukojaan. Se ehkäisee edelleen parhaiten hampaiden likaantumista ja hammaskiveä. Jäytämisellä on koirille myös selvä terapeuttinen vaikutus. Koirilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus tähän. Muistakaa etsiä sopivia tapoja ja välineitä, että koirat saavat nauttia leuoistaan. Luita, kuivaa leipää, porkkanoita yms en kuitenkaan anna laumassa valvomatta. Koirillani on suuret kokoerot, joten huolimattomuus voi olla vaarallista. Omat koirani nauttivat eniten täysin vapaasta ulkoilusta. Liikunnan tulee ehdottomasti tapahtua luonnon alustalla, joka tarkoittaa omalla kohdallani metsää, peltoa tai ruohoa.

Isoja koiria ja kasvavia pentuja ei saisi liikuttaa kovilla alustoilla. Liikunnalle tärkeintä on omaehtoisuus. Koiran pitäisi saada itse valita nopeus ja tahti liikunnalle. Se tapahtuu parhaiten koiran liikkuessa toisten koirien ja omistajan kanssa metsässä tai isolla pihalla. Kaupunkimaisissa oloissa koiraa pitää seurata ja lukea. Varsinkin pentujen kohdalla oikea alusta ja määrä on liikunnalle tärkeää. Koiran tulee saada liikkua oman tarpeensa mukaan. Ali- tai yli-liikuttaminen on koiralle haitaksi.

Hyvät tarhat ja iso aidattu piha on loistava mahdollisuus, koska koirat voivat toteuttaa itseään ja omistaja voi tehdä omia rutiineitaan. Tässä välissä voi harrastaa kokouksia, perhesuhteita ja monia muita tärkeitä asioita.

Lopuksi illalla koirat saavat rauhoittua. Isot koirat sekä kantavat koirat saavat silloin päivän toisen pääaterian. Muistakaa ruokkia koirat liikunnan päätteeksi. Koirien on hyvä saada rauhassa jäädä nukkumaan aterian jälkeen. Tämä on varsin tärkeää erityisesti isoille roduille, joilla voisi olla taipumusta vatsalaukun kiertymään. Muistakaa varoa aamuisia paastoajia. Jos iso koira paastosi aamulla, saa se illallakin kevyemmän version ateriasta.

Itse olen syöttänyt koirilleni vuosikymmeniä laadukasta koiran nappulaa ja ollut aina todella tyytyväinen.

Mukavia rutiineita ja selkeitä käytänteitä koirienne kanssa.

 

 

Facebook Comments