Työhuoneessani isoisän vanhan kirjoituspöydän edessä on pentuaitaus. Siinä makaa ylväs ja ihana skotlanninhirvikoira Int Ch Chic Choix Dhulert Ambrosia eli Ambra. Narttu on onnellisen tyytyväinen ja äärettömän hyvä emä. Se on valtavan kokoinen  ja minä vahdin yö toisensa perään taukoamatta, ettei emä vahingossa makaa pentuja. Tätä pentuetta on kauan odotettu ja pentueessa on yhdeksän potraa pentua. Emän nisillä kisaa neljä urosta ja viisi narttua. Taistelu parhaista nisistä on taukoamatonta ja tämä hetki on niin liikuttava. Kasvattajana sitä on jonkin ikiaikaisen ja hyvin luonnollisen tapahtuman kanssa tekemisissä. Sielukas narttu vahtii pentujaan, mutta luottaa minuun. Me jaamme tämän huoneen ja nämä hetket yhdessä. On kasvattajan hiljaisten öiden aika. Valvoa jo syntymässä rakastamiaan pentuja herkeämättä.  Nämä yöt ovat hyvin ainutlaatuisia. Muiden voi olla vaikea ymmärtää, mistä näissä öissä on kysymys, mutta yritän valaista kasvattajan hiljaisten öiden taikaa, sitä tunnetta , väsymystä ja onnea, joka näihin hetkiin liittyy. Nämä yöt totisesti vaativat veronsa, mutta ne myös palkitsevat. Tätä on koiran kasvatus.

On yö ja talo on hiljainen. Koko maailma nukkuu ja tämä rauha on ihanaa, vaikka väsymys painaa. Astutus ihanalla tuontiuroksellamme Int Ch Lawton´s Copyright Costeaulla kotoisasti Hagridilla tuotti tulosta ja synnytys on onnellisesti ohi. Tämä synnytys kesti yli vuorokauden ja silloin sain nukutuksi tunnin. Synnytys on jännittävää ja hermojakin raastavaa puuhaa. Riittävätkö nartun voimat, syntyvätkö kaikki itsekseen ja sujuuhan kaikki onnellisesti? Koko tilanne on täynnä jännitystä. Tuo yö yksin nartun kanssa yhdistää koiraa ja kasvattajaa suunnattomasti. Kivun keskellä väsynyt narttu katsoo sinua ja luottaa apuusi. Pentu syntyy, on virkeä ja alkaa imeä. Kaikki tämä työ ja vuosien uhraukset ovat olleet kaiken tämän arvoista. Pennun alkaessa maiskuttaa nisää kuuluu pehmeän suloinen ääni, joka on silloin kaunein ääni maailmassa. Alat tutustua kasvatteihisi jo syntymästä. Minulla on muutamille jo nimiä.

Siitä alkaa valvottujen öiden sarja, joka jatkuu lähes kaksi viikkoa. Haluan valvoa itse, koska en halua syyttää muita mahdollisista vahingoista. Olen tehnyt tätä yli 30 vuotta ja osaan tämän kuvion ulkoa. On kasvattajan hiljaisten ja tuskallistenkin öiden aika. Istun vaiti hiljaisessa huoneessa. Hiljaisuuden rikkoo ajoittain kirkas pennun vinkaisu ja siihen sinä vanhana kasvattajana reagoit heti. Tarkistat, mikä on vikana ja mahdollisesti korjaat tilanteen. Sen jälkeen voit vaipua omiin ajatuksiisi ja nautiskella kiireettömästä täysin omasta ajastasi pentulaatikon äärellä. Ajatukset kiertävät kaukaa ja peilaat elämää monelta kannalta, muistelet elämää ja sitten ajatus palaa pentuihin. Mietin millaisia näistä pennuista mahtaa tulla. Mietit mistä ne saavat hyvät kodit ja minkä pennun mahdollisesti pidät itse. Välillä otan esiin kannettavan tietokoneen ja alan kirjoittamaan, nyt kirjoitan näistä tuntemuksista öisen pentulaatikon reunalta.

Makaan lattialla nartun vieressä ja huone tuoksuu vielä edelleen hieman vereltä, vaikka jäljet on jo siivottu ja alustat vaihdettu. Yhdeksän suuren pennun syntymästä jää ilmaan muutamaksi päiväksi synnytyksen haju. Se kuuluu asiaan. Illalla veit kertyneet roskat roskikseen kadun varteen.  Yö on vasta aluillaan ja minulla on edessäni 10 hiljaista tuntia. Pennut ovat nyt viikon ja olet valvomisurakan puolessa välissä. Skotti on niin iso rotu, että takaisin makuulle laskeutuessaan ne voivat vahingossa murskata pennun. Jokainen nouseminen ja siitä makuulle palaaminen on potentiaalinen vaara, et voi tietää milloin emä laskeutuu ja pennut ovat hengenvaarassa. Otteesi ei saa herpaantua hetkeksikään. Olen jo välillä niin väsynyt, että pennun rääkäisyn kuullessasi, välillä jo salaa toivon, että narttu makaisi sen huutajan hiljaiseksi. Kello on 3.00 yöllä ja olet loputtoman väsynyt. Olet kasvattaja ja kiukku menee ohi, alat varjelemaan pentua. Nouset ylös ja tunnet suurta nöyryyttä.  Se kuuluu asiaan.

Odotat herätyskellon soittoa, se ei herätä sinua unesta. Se herättää sinut lähtemään töihin tai opiskelemaan. Yön valvomisen päälle minua odottaa normaali arki. Se on minulla onneksi hieman normaalia lyhyempi. Vihdoin kotiin päästyäni saan mennä nukkumaan ja nukkua iltaan. Silloin on toisten aika vuoroa valvoa pentuja ja siitä suuri kiitos rakkaille. Sitten se taas alkaa. Kasvattajan hiljainen yö, seuraavaksi on vuorossa yö numero kahdeksan. Viikonloppuna päätin käyttää iltapäivän unesta osan Messukeskuksessa käymiseen. Olin siellä kuin zombi ja puoliunessa tapasin kasvatinomistajia sekä kilpailimme kasvattajaluokan kanssa erinomaisin tuloksin. Se oli oikein virkistävää. Sen jälkeen oli aika palata kotiin pentuja valvomaan. BEST in SHOW 1 pallilla seisovaa hymyilevää  kasvattajaa katsoessaan moni ei varmasti ymmärrä, mitä se oikein vaatii. Tämä kasvattajan työ ottaa totisesti veronsa, mutta se myös palkitsee . Se palkinto on jotain niin ihanaa, tuo elämän uusi ihme ja osa jotakin vuosituhansista.

Välillä kirjoitan puoliunessa pari esseetä ja en oikein itsekään ymmärrä, mistä se voima tulee.  Osa opiskelijoista pyytää esseille lisäaikaa helmikuulle, minä kirjoitin ne heti edellisyönä ja ne ovat jo valmiit. Ajatus kulkee kuitenkin ja elämässä on suunnaton inspiraatio todella vahvasti läsnä. Syy on vieressäsi. Siinä makaa Ambra ja sen nisillä kisailee yhdeksän voimakasta ylvään vinttikoiran alkua. Joku näistä pienokaisista on myös uusi perheemme jäsen. Kodissa ei voi olla mitään ylväämpää ja kauniimpaa kuin rakastettu skotlanninhirvikoira. Se karisma ja kauneus on sanoinkuvaamattoman upea ilmestys sohvalla tai metsässä laukkaamassa. Onneksi on muutamia muitakin ihmisiä, jotka näitä olentoja kotiinsa haluavat.  Olen ollut saattamassa maailmaan nyt muutamia uusia näitä jumalaisia olentoja lisää.   Saan olla läsnä, tuntea, elämän ihme, suru ja kuolema. Olet kiinni jossakin hyvin todellisessa, olet koirankasvattaja ja saat tehdä sitä mitä eniten rakastat.

Elämän ihme on edessäsi ja sen vaaliminen on muutamien yöunien arvoista. Olet kasvattaja ja tämä on sinun osasi. 

ambran-pennut

Facebook Comments