Minä näen niin punaista, kun kasvattajat kyselevät minulle punkkilääkkeistä kantavalle nartulle. Miten ihmeessä kantava narttu tarvitsee punkkilääkettä? Minä asun Etelä-Suomessa keskellä punkkeja ja kesät vietän mökillä järven rannalla. Minä en uskalla,enkä missään olosuhteissa syötä kantaville nartuille yhtäkään punkkihäätöä, sanoi valmistajat tai eläinlääkärit ihan mitä hyvänsä. Kantava narttu pitää aina pitää kantoaikanaan huolellisesti ja suojatusti. Ei minun kantavat narttuni juoksentele kaislikossa ja pajupuskissa. Ne voivat juosta siellä sitten pentujen jälkeen. Kantavanarttu ei ole koekaniini ja kantavan nartun kantoaika on kaikilta osin mahdollisimman luonnollista aikaa. Ei siinä lääkekuureja tai punkkihäätöjä tarvita.

Viimeksi tänään aloitteleva kasvattaja kertoi suunnitellusta asuntovaunuretkestä astutetun narttunsa kanssa. Hän kuulemma matkustaa vaarallisille seuduille ja kiertelee eteläisissä maissa. Kasvattaja kysyi minulle punkkilääkkeistä, koska häntä ne pelottavat kantoaikana käytettynä. Sanoin, että en nyt alkuunkaan ymmärrä, mikä koekaniini narttu on? Jos asia epäilyttää, ei sellaista voi silloin käyttää. Nyrkkisääntö kantavan nartun kohdalla on hyvin yksinkertainen: Kaikki ulkopuolinen, mikä kasvattajaa arveluttaa ja pelottaa suljetaan pois nartun kantoajasta. Se tarkoitaa matkoja, lääkkeitä, punkintorjunta-aineita, vieraita koiria, koiranäyttelyitä, hoitoon laittamista jne.

Pentujen ja koirien kanssa yleensä voi kokeilla sitä sun tätä. Uudet innovaatiot löytyvät usein ennakkoluulottoman asenteen kautta. Sen sijaan nartun astutus on asia, jolla ei leikitä. Kantoaika on hyvin herkkää aikaa. Sikiöt ovat alttiina monille vaaroille. Astutettuja narttuja ei viedä alueille, missä on käytetty torjunta-aineita. Round-up ei ole käytössä puutarhassamme narttujen astutusten aikaan. Narttuni eivät juokse vieraiden peltojen laitamilla, koska en voi tietää, mitä torjunta-aineita siellä on käytetty. Yhtään turhaa lääkekuuria kantavalle nartulle ai anneta. Punkkilääkitystä en koskaan ole tarvinnut astutuksen jälkeen. Astutettu narttu ulkoilee turvallisilla alueille mäntymetsissä, kalliolla, hiekalla tai lyhyellä nurmella. Kaksi kuukautta eletään jokatapauksessa aina suojatusti nartun ollessa astutettu. Myös vieraat miljööt voivat sisältää vaaroja. Narttu ei saisi olla alttiina onnettomuuksille kantoaikanaan. Nartun kantoaika pitää olla “pyhitettyä aikaa”, tämän ajan kasvattajaksi aikova oppii rakentamaan arjen sisälle aivan tavalliseksi osaksi sujuvaa arkea.

Jos koiran omistaja tekee päätöksen nartun astuttamisesta, se päätös merkitsee, että oma elämä, menot ja työ laitetaan sopimaan pentueen teettämiseen. Pentueen teettäminen on hyvin tärkeä asia ja tuo aika pitää olla priorisoituna narttu edellä. Mikäli se ei omaan aikatauluun, suunnitelmiin tai elämään sovi. Jätä narttu astuttamatta.

Kantava narttu ei ole koekaniini. Hyvä pentue lähtee turvatusta ja suojatusta kantoajasta. Siihen eivät kuulu reissaaminen, lääkitykset tai jatkuvat yllätykset. 

 

Facebook Comments