Minulta on usein kysytty, mitä se mottoni  JOIE DE VIVRE – filosofia tai elämänohje tarkoittaa. Olin nähnyt sitä koko elämäni, koska toiset isovanhempani elivät osin tämän mallin mukaan. Minulla se sai kuitenkin muodon englannissa vuosien kuluttua. Aloin pohtimaan joie de vivre merkitystä varsinaisesti 15-vuotiaana englantilaisen koiraharrastajan Janet Goodbodyn innoittamana. Siitä alkoi matkani joie de vivre mielenmaisemaan ja ajatteluun, joka on minun elämänfilosofiani. Mistä siinä on kyse?

Joie de vivre on elämänilon filosofiaa. Elämässä on keskeistä mielekäs ja hyvä elämä. Joie de vivre on ihmisen persoonaa. Osa saa elämänilon synnyinlahjaksi ja osa joutuu opettelemaan sitä. Oma matkani joie de vivre filosofiaan on ollut näiden kahden yhdistelmä. Elämään kuuluu niin paljon, se on täynnä suuria ja pieniä iloja, rakkautta, taidetta, ruokaa, juomaa, erotiikkaa, musiikkia, paikkoja, kulttuureja, työtä, eläimiä,, luontoa, ystäviä, matkoja, nautintoja ja loputtomasti “elämän kaikkeutta.” Elämään kuuluvat myös surut ja tuska, se on kasvattavaa ja auttaa arvostamaan vahvuuksia sekä hyvää, kun taas sen aika on. Joie de vivre on valintakysymys. Valitsetko elämässä ilon ja elämästä nauttimisen mahdollisimman monipuolisesti. Minä valitsin elää elämäni hymyssä suin ja paljon nauraen. Tahdon elää itse elämää ylistäen, sen ainutlaatuisuudesta sekä kauneudesta mahdollisimman monipuolisesti nauttien rohkeasti omana itsenäni. Tätä kaikkea on joie de vivre.

Kirjoitin 10 ohjetta siitä mitä kaikkea joie de vivre elämässä merkitsee. Lue ja pohdi, olisiko näistä jotakin iloa omassa elämässäsi.

 

  1. Keskity niihin asioihin, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja iloiseksi. Muista nauttia elämän pikkuasioista ja pysähdy aistimaan kaikkea kauneutta ja hyvää
  2. Iskosta ajatteluusi kiitollisuuden periaate – olet niin etuoikeutettu. Lähesty vaikeitakin asioita kiitollisuuden ja oppimisen kannalta. Elämä on lahja.
  3. Ole tekemisissä iloisten, kiitollisten ja positiivisten ihmisten kanssa – karkoita elämästäsi turha negatiivisuus
  4. Lähesty asioita uusista näkökulmista ja ajattele “outside of the box”,näe maailma toisin ja muista kysyä aina aika ajoin: Entäs sitten, mikä elämässä oikeastaan todella merkitsee?
  5. Hymyile niin paljon kuin mahdollista, opeta kasvosi niin, että hymy on se kasvojesi luonnollinen olotila
  6. Keskity elämässä kaikkeen kivaan ja harrasta intohimoisesti – löydä elämässä harrastus ja asiat joista todella pidät
  7. Rakasta intohimoisesti, ime rakkautta ja jaa sitä – elä rohkeasti ja ole rohkea
  8. Nautiskele ja maistele elämää monipuolisesti herkutellen, nauraen, kauneudesta nauttien kaikilla aisteilla ja muista hullutella sekä tehdä paljon asioita, joista todella pidät. Etsi aktiivisesti mukavia asioita.
  9. Muista huomata elämänilo kaikkialla ympärilläsi ja keskity hyvään – se tulee takaisin
  10. Nauti, elämä on ainutlaatuinen lahja ja maapallo ympärillämme on täynnä kauneutta sekä iloa, kun vain sen opit huomaamaan. Kaikki on kiinni omasta asenteesta ja sinä itse “päätät onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä.” Sitten kun vielä huomaat kuinka kaunis melkein täysi lasi onkaan ja kuinka virkistävää sisällä oleva samppanja onkaan, olet jo pitkällä joie de vivre filosofian omaksumisessa.

Joie de vivre tuli osaksi elämääni synnyinlahjana. Sain syntyä keväisenä aurinkoisena sunnuntai päivänä rakastavaan kotiin. Vastoinkäymisiä on kaikilla, lapsena äitini syövät ja tuntemani erilaisuus kasvattivat minua. Teini-ikäisenä pohdin elämää uudelleen ja keksin mielestäni, mistä elämässä on kyse ja miten se kannattaa elää. Siitä alkoi tietoinen matkani joie de vivre maailmaan, josta en vielä vuosikymmeniäkään jälkeen saa tarpeekseni.

Facebook Comments