Innostus on laadukkaan kasvatuksen perusta. En pysy housuissani ja”hypin seinille innostuksesta.” Pitkään odotettu uusi sukupolvi on juuri syntynyt ja pääsin kokeilemaan jalostukseen urosta, joka on suunniteltu jalostukseen omille nartuilleni. Emänä toimii ihana alkuvoimainen narttu, jonka kyvyt olen jalostuksessa nähnyt jo toiseenkiin sukupolveen asti. Pentueen vanhempien sukutaulut pitäisi kokemukseni ja tietämykseni mukaan olla kuin tehty toisilleen. Jo yli 18-vuoden ikään ehtineitä isovanhempia on vieläkin hengissä ja pitkäikäinen suku jatkuu. Näin sen tavallaan pitäisikin olla. Olet suunnitellut jotakin hyvin pitkään, olet vakuuttunut yhdistelmästä, astutus sujuu kuin tanssi ja sitten synnytetään helposti reippaita pentuja. Oma innostukseni on suunnatonta ja tällaisen pentueen eteen on valmis antamaan paljon omaa energiaansa. Ei tässä paljon ikä paina ja olo on edelleen kuin ensimmäistä pentuettaan teettävällä aloittelijalla. Jos minulle joku nyt sanoisi, että olet yli 50. Nauraisin, enkä ikinä uskoisi moista väitettä. Miksi se innostus on kasvatuksessa niin merkityksellinen asia?

Kyllästyminen ja rutiinilla astuttaminen sekä pentueen teettäminen on aivan turhaa. Näin omaakin kasvatustani taakse katsoen ja vuosikymmenien aikana tekemiäni pentueita pohtiessa, ymmärrän nyt paremmin kuin koskaan oman innostuksen merkityksen. En voi käsittää, miksi sitä itsekin on teettänyt joskus pentueita, jotka on tehty ilman suurta innostusta. Elämän ruuhkavuodet, elämän muut kiireet, nartulle kertyvä ikä, hyvien urosten puute tai jonkin muun syyn takia on teettänyt pentueen, joka on oikein kiva ja eteenpäin pyritään, mutta se oikea usko on puuttunut.

“Ilman suurta innostusta” ei synny mitään suurta. Rohkeasti voin nyt myöntää, että oikea palava innostus on se yksi tärkeimpiä asioita pentueen teettämisessä. Innostus tarkoittaa valmiutta uhrautua ja satsata astutukseen toden teolla. Pentue ei ole rutiinia ja astutusta astutuksen vuoksi, vaan uskot astuttavasi “sillä kaikkein parhaalla ja nartullesi sopivimmalla uroksella.” Sinulla on ennakkoon odotus tulevasta ja hoidat kantavaa narttua kuin silmäterää. Kasvattajana et malta odottaa synnytystä. Synnytyksessä sinulta testataan onnistuitko tuottamaan elinvoimaisen, helposti syntyvän ja reippaan pentueen. Oliko emä juuri sellainen hyvä siitosnarttu synnytyksessä kuin pitäisi? Onko emä loistava imettäjä ja pentujaan rakkaudella nuoleva äiti? On upea hetki nähdä, kun kaikki tuo tapahtuu niin kuin olit toivonut.

Kasvattajana innostuksen ja motivaation määrä kasvaa entisestään. Näiden pentujen elämälle haluat mahdollisimman suotuisat olot. Kaiken oman vaivan, työn ja uhrauksien jälkeen sinulle on kasvattajana tärkeää, että pennut menevät parhaisiin mahdollisiin koteihin. Inspiraatio ruokkii inspiraatiota ja kasvattaja on toivon mukaan positiivisessa kehittymisen sekä oppimisen vaiheessa kasvatustaan. Tätä innostusta, inspiraatiota ja palavaa halua kasvattaa mahdollisimman hyviä koiria kasvattajan tulisi ruokkia aina mahdollisimman paljon. Jos ja kun innostus häviää, elämän muut kiireet vievät voimat on aika lopettaa tai pitää kasvatuksesta tauko. Annan tärkeän neuvon kaikille koirankasvattajille tai sellaiseksi aikoville. Älä kasvata koiria, jos into on hävinnyt. Älä teetä pentuetta, jos et ole pentueesta lähtökohtaisesti hyvin innostunut.

Mikäli kasvatus sitten onkin jatkuvaa vastoinkäymistä. On aika punnita tekemisiään. On aika aloittaa uudella materiaalilla, uudella rodulla tai oivaltaa, ettei itsestä ole hyväksi koirankasvattajaksi. Onnistuneessa ja osaavassa kasvatuksessa vastoinkäymisiä ei pitäisi tulla kohtuuttomasti. Takapakkia ja suuria pettymyksiä kohtaa jokainen kasvattaja, se kuuluu tähän harrastukseen.  Kohtuus kuitenkin kaikessa. Kenenkään ei pidä kasvattaa umpidegeneroitunutta rotua tai linjaa. Kasvatuksen pitäisi pääosin olla melko myönteistä ja positiivisen palautteen määrä pitäisi olla ylivertaista negatiiviseen verrattuna.

Jos ja kun edessäsi on pentue, josta olet suunnattoman innostunut ja inspiraatiosi kasvaa entisestään, tiedät olevasi oikeilla jäljillä. Sinä nautit pentueesta, haluat hoitaa pentuja innolla ja teet kaiken voitavasi niiden parhaan mahdollisen kehityksen takaamiseksi. Näistä haluat jatkaa kasvatusta itse kaikkein parhailla. Matkalla osa suurista toivoista karsiutuu syystä tai toisesta. Mitä laadukkaampaa kasvatus on, sitä tarkemmin koiria matkalla myös jää jalostuksen ulkopuolelle.  Silti joitakin erinomaisia ja hyviä yksilöitä jää jatkoon. Olet koirankasvattaja positiivisessa vireessä ja liikeellä sillä asenteella kuin pitäisikin. Nyt vain seuraat pentueen kehitystä ja analysoit kaikkea, mitä niille kuuluu. Jos ja kun kaikki on edelleen muutaman vuoden päästä hyvin. On aika jatkaa eteenpäin kasvatusta uudella sukupolvella ja rinnassa palaa innostuksen liekki. Se innostus ja inspiraatio nostavat kasvatuksesi sekä oman elämäsi laatua.

Seuraava sukupolvi on syntynyt pitkän odotuksen jälkeen. Olo on kuin pikku pojalla ja innostus on suunnaton. Sitä se kasvatus on tai ainakin jotakin sen suuntaista sen tulisi olla, uuden sukupolven astuttua maailmaan.

 

 

Facebook Comments