Englanti 1700-luvun lopussa. Lordi Rivers on ihastunut greyhoundeihin ja löytää muutamaa vuotta myöhemmin todellisen aarteen. Tuo jumalainen greyhound syntyi 218 vuotta sitten. Koira oli aikansa nopeimpia koiria ja tunnettaan nimellä Rosina sukutauluissa ja kutsumanimeltään nimellään Portia. Tuo ihanainen musta ja klassinen narttu on jatkunut dokumentoituna sukupolvi sukupolvelta meidän päiviimme saakka. Meillä on ihanainen narttu Ch Chic Choix Berenice de la Grey (BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est & LV & Lit Ch WW-14 Jet´s Take No Prizoners x Int & Fin & Swe & Norw & Dan Ch Chic Choix Amazing Greyce) , joka on Rosinan tyttären tytär 46:ssa suoraan alenevassa sukupolvessa sekä isänsä, että emänsä puolelta. Olo on hyvin nöyrä ja haastava. Tuskin kenelläkään kasvattajalla voi olla käsissään niin suurta vastuuta. Pitäisi jatkaa täysin ainutlaatuista dokumentoitua yli 200 vuotta narttulinjaa uskollisena oikealle tyypille ja tälle ylväälle ainutlaatuiselle rodulle. Pohdinnat ja päätökset on tehty. Odotamme Rosinasta nyt 47. sukupolven jälkikasvua. Etsimme myös muutamia vastuullisia liikunnasta pitäviä, aktiivisia ja perinteitä kunnioittavia koteja jatkamaan ylvästä 218 vuotta vanhaa Rosinan tarinaa. 

Historiallisessa kuvassa aikansa legendaarinen kaunotar sekä kiituri Rosina ja uros Rolla, joka astui myöhemmin Rosinan. Tästä yhdistelmästä narttulinjaa jatkoi Rose, jonka Rosina synnytti lähes 10-vuotiaana.

Tässä kuvassa Rollan kuuluisa emä vuonna 1791 syntynyt Tiney, joka siis Rosinan tyttären Rosen isoäiti.

Mihin perinteen vaaliminen meitä velvoittaa?

Tämä ainutlaatuinen rotu on yhdistelmä äärimmäistä jaloutta ja voimaa. Sitä se on ollut tuhansia vuosia. Rodun ääretön nopeus ja sulavuus ovat vedonneet esteetikkoihin ja koiria rakastaviin ihmisiin vuosituhansia. Rodun hienoimpia piirteitä on myös aristokraattinen ja ylvään ystävällinen luonne. Rodussa on tapahtunut myöhemmin yliampumisia suuntaan jos toiseenkin. On ajokoiria muistuttuvia karkean raskaita koiria ja toisaalta ilmavan kevyitä hentoja koiria. Rotu luotiin alunperin juoksemaan maastossa ei keinotekoisille radoille. Tätä seikkaa ei koskaan tulisi unohtaa, kun pohditaan rodun alkuperäistä ja oikeaa tyyppiä. Onneksi rodulla on kuitenkin edelleen intohimoisia ja osaavia kasvattajia. Niinpä myös todella kauniita ja oikea luonteisia englanninvinttikoiriakin vielä mukavasti löytyy niin näyttely kuin ratakoiristakin.

Omassa pienimuotoisessa kasvatuksessani on tärkeimpänä pyrkimyksenä säilyttää rotua sellaisena, kun se on ollut vuosisatoja ja tuhansia ennen meitä. Chic Choix:n englanninvinttikoira tarina alkoi, kun ihanat ystävämme ja vastuullisen osaavat pitkän linjan koiraharrastajat Riitta ja Antti Peisterä, joilla oli ollut myös hienosti menestynyt lhasa apso minulta, päättivät hankkia englanninvinttikoiran. He hankkivat vuonna 2001 upean nartun BIS & BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Gr & Est & Rus & Cyp & LV & Lit Ch Jet´s Sometimes I Get The Blues ( Swe & It Ch Sobers Tarquin x BIS & BISS Int & Fin & N & Swe Ch Jet´s Some Like It Hot) eli LumikkiTämä koira oli aivan ihastuttava ja majesteettinen rodun suurlähettiläs, joka sulatti sydämiä ympärillään. Tästä alkoi yhteinen englanninvinttikoira tarinamme ja parempaa alkua tarinalle ei olisi voinut olla. Yhdessä neuvottelemme ja pohdimme pentueita edelleen Peisteröiden kanssa, kun Suomessa Lumikista alkanut tarina jatkuu.

Majesteettinen BIS & BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Gr & Est & Rus & Cyp & LV & Lit Ch Jet´s Sometimes I Get The Blues ( Swe & It Ch Sobers Tarquin x BIS & BISS Int & Fin & N & Swe Ch Jet´s Some Like It Hot) on Chic Choix englanninvinttikoirien kantanarttu.

Rotu on yhdistelmä äärimmäistä jaloutta sekä voimaa sopivassa suhteessa. Tuon kaiken kruunaa uskomattoman arvokas ja ihastuttava luonne, joka sekin tuntuu olevan uhattuna. Valitettavasti viime aikoina arkoja tai vihaiselta vaikuttavia koiria on yhä enemmän. Tällainen koira ei voi luoda karismaattisen jaloa ja arvokasta vaikutelmaa, joka rodussa on hyvin keskeinen piirre.  Toinen keskeinen pyrkimys onkin säilyttää rodun luonne rohkean ylväänä aristokraattina. Englanninvinttikoiran tulee olla ylväinpiä rotujen joukossa. Tuskin millään rodulla on tällaisia “saappaita täytettävänään” kuin englanninvinttikoiralla, meidän nykyisten kasvattajien vaaliessa rodun vuosisataisia perinteitä.

Rosinan perintö rodussa jatkui ja jatkuu lähes muuttumattomana, kuten tässä todistaa Rosinan tyttären tytär 10 sukupolvea myöhemmin vuonna 1848 syntynyt Mocking Bird

Tässä olemme nyt

Tässä onkin haastetta kerrakseen. Ch Chic Choix Berenice de la Grey eli Nana tulee katkeamattomasta yli 10 sukupolven valionarttujen jatkumosta suorana jatkumona vuosisatojen takaa Rosinasta, Rosesta ja Mocking Birdista sekä lukuisista muista aikansa kaunottarista. Ch Chic Choix Berenice de la Grey  on linjattu todella vahvasti Espen Enghin ja edesmenneen äitinsä Kari Nylenin kasvattamiin Jet´s koiriin. Nana on linjattu kuuluisiin huippuperiyttäjiin Multi BIS & BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est & LV & Lit Ch Jet´s Pie In The Sky:n ja Multi BIS & BISS Int & Fin & Norw & Swe & Dan Ch Jet´s Some Like It Hot:n.

Nanan sukusiitosprosentti on 5 sukupolvessa yli 8 %. Pentue on ollut erittäin terve ja elinvoimainen. Myös pentueen luonne on ollut erinomainen. Tässä kohtaa tuntuu kuitenkin järkevältä astuttaa Nana hieman vieraammalla uroksella. Ch Chic Choix Berenice de la Grey on hyvin jalo ja korrekti narttu ilman mitään liioittelua.  Se myös liikkuu todella puhtaasti ja on tietysti kauneimmillaan juostessaan maastossa suurella intohimolla. Nanalle olisi hyvä löytää hieman vahvempi ja luonteeltaan myös 100 % upea englanninvinttikoira, jonka sukutaulussa olisi hieman vierasta verta. Nyt tuntuu, että sukutaulussa on myös voiman lisäämisen vuoro, jotta oikea jalouden ja voiman tasapaino koirissamme voi jatkua.

Ch Chic Choix Berenice de la Grey (BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est & LV & Lit Ch WW-14 Jet´s Take No Prizoners x Int & Fin & Swe & Norw & DK Ch Chic Choix Amazing Greyce)  on jalo ja äärimmäisen klassinen narttu, jolla on erinomainen luonne.

Multi BIS & BISS Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est & LV & Lit Ch Jet´s Pie In The Sky ( AM Ch Crestfield´s Sky´s Salute O´Gerico x Multi BIS & BISS Int & Nord Ch Jet´s Ravishing Redhead), johon Nana on linjattu.

Miten ja mistä löytyi se oikea uros jatkamaan tarinaa

Venäjälle tuotiin 2000-luvun alussa USA:sta kaunis narttu Int & Rus Ch Hyperion Midnight Garden, jonka äitiin Multi BIS & BISS AM Ch Legacy´s Incrediple Journey:n ihastuin USA:ssa sen aikoinaan nähdessäni. Tällä koiralla oli kaunis silhuetti ja se toi minulle mieleen ensimmäisen englanninvinttikoiran johon rakastuin Multi BIS & BISS Int & Nord Ch Jet´s Pink Panther:n. vuonna 1981. Int & Rus Ch Hyperion Midnight Garden astutettiin Venäjällä ruotsissa kasvatetulla Ch Epic Brave at Sobers:lla. Tästä pentueesta meni linjakkaan kaunis narttu BISS Int & Swiss Ch Fionn Clann Penelope at Karkati Sveitsiin taitavalle vinttikoira kasvattajatuomarille Roberto Posalle (Karkati).

Multi BIS & BISS AM Ch Legacy´s Incrediple Journey (Multi BIS & BISS AM Ch Shazam´s  The Journey Begins x AM Ch Heirloom´s Eclipse of The Heart) oli hyvin kaunis linjakas narttu.

 Nartun linjakas tyttärentytär BISS Int & Swiss Ch Fionn Clann Penelope at Karkati

Roberto Posa oli avarakatseinen jalostustyössään. Kimmo Saarinen (Kimsar) oli tuonut myös 2000-luvun alussa USA:sta Suomeen todella mielenkiintoisen vahvan uroksen Multi BIS & BISS Int & Fin & AM & Swe Ch Windrock´s Fernandon (Multi BIS & BISS Am Ch Greystone´s Barcelona x Am Ch Sober´s Aquatica).  Koira oli aikansa kirkkaimpia näyttelytähtiä Suomessa useana vuonnaNiinpä BISS Int & Swiss Ch Fionn Clann Penelope at Karkati astutettiin Multi BIS & BISS Int & Fin & AM & Swe Ch Windrock´s Fernando:lla. Tästä hyvin mielenkiintoisesta pentueesta Kimmo Saarinen ja “naapurini” Viveca ja Kari Lindqvist toivat Suomeen vahvan ja hyvin komean uroksen Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est Ch Karkati Constantinoksen.

Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Est Ch Karkati Constantinos ( Multi BIS & BISS Int & Fin & AM & Swe Ch Windrock´s Fernando x  BISS Int & Swiss Ch Fionn Clann Penelope at Karkati) on sukutaulutaan hyvin mielenkiintoinen vahva uros, jolla on myös aivan uskomattoman ihana luonne.

Constantinos on kiinnostanut minua jo pitkään. Koira asuu Vihdissä aivan kotikulmilla ja sain usein kuulla, miten upea luonne tällä komealla uroksella on. Koira asuu Lindqvistien lapsi- ja koiraperheessä, joka on todella vastuullinen vinttikoiria harrastava perhe. Minulle on vuosikymmenien aikana tullut jatkuvasti tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi tietää, että koiran elämä on helppoa ja voin luottaa siihen tietoon, jota minulle koirista kerrotaan. Konstantinoksen kohdalla tämä on mahdollista ja se on merkittävä asia. Koiran luonne viimeisteli päätökseni yhdessä koiran rakenteellisten ominaisuuksien sekä sukutaulun kanssa. Nanan omistaja Marika Aaltonen (Soheil Nour), joka on myös itse aktiivinen ja osaava vinttikoiraharrastaja oli päätöksestä samaa mieltä ja ratkaisu oli selvä. Lähtökohtaisesti nämä koirat voisivat sopia toisilleen hyvin.

Oletko sinä osa katkeamatonta vuosisataista perintöä?

Nyt odotamme, että Rosinan perintöä kunnioittava 218 vuotta, ja jo oikeastaan vuosituhansia ennen Rosinaa alkanut, tarina saa jatkoa talvella 2018. Chic Choix – team on kennel, joka on useissa roduissa kasvattanut eräitä maailman kuuluisimpia näyttelykoiria. Koirissamme on ennätykselliset yli 50 Maailman voittajaa, yli 500 muotovaliota, jotka ovat voittaneet yli 500 kaikkien rotujen BEST in SHOW – voittoa. Tämä on kaikki ollut mahdollista aktiivisten ja omatoimisten perinteitä sekä koiria rakastavien kotien kanssa yhdessä tekemällä.

Se tärkein asia kuitenkin on, että koirat voisivat arjessa elää onnellista ja mahdollisimman tervettä täysipainoista elämää yhdessä omistajiensa kanssa. Itse olen kasvattajana yhä enemmän joutunut pohtimaan yli kolmekymmentä vuotta jatkuneen kasvattajaurani aikana, mikä on rotukoirissa ja kasvatuksessa se oleellisin asia? Kasvattajana, ulkomuototuomarina, historoitsijana, kirjoittajana ja itse arkea koirien kanssa elävänä olen tullut tärkeisiin johtopäätöksiin. Se tärkein asia on kunnioittaa ja säilyttää rotuja liioittelemattomina sekä muuttumattomana tasapainoisina koirina, jotka kykevät mahdollisimman pitkään ja terveeseen elämään. Ei siis ole sattumaa, että oma kasvatukseni ja harrastamiseni on suuntautunut yhä voimakkaammin vinttikoiriin.

Näiden koirien uskomaton jalous ja kauneus on arjessa läsnä aina. Nämä koirat eivät ole kauniita vain näyttelykehissä, vaan tuovat kauneutta ympäristöönsä kaikkialla. Ei ole kauniimpaa ja ihanampaa näkyä, kun vuosituhansinen vinttikoira laukkaamassa suunnattomalla nopeudella, silmät eloa leiskuen luonnon keskellä. Jos sinua kiinnostaa englanninvinttikoira ja aktiivinen liikunnallinen luonnossa liikkuminen yhdessä koiran kanssa, voi tämä rotu olla sinulle juuri oikea. Olisi mukava linkittää myös uusia ja nuoria harrastajia mukaan rodun kiehtovaan maailmaan. Kerromme mielellämme rodusta ja pentueesta lisää. Meidän touhukkaita vinttikoiria harrastavia ihmisiä löytyy jo Pääkaupunki seudulta, Turun alueelta, Jyväskylän ja Oulun seudulta.

Rosinan perinnölle omistetun pentueen odotetaan syntyvän talvella 2017/2018

Tiedustelut:     juha@chicchoix.com (p.040-910 3774) 

 tai

                          soheilnourmarika@gmail.com (p. 040-5383003).

 

Facebook Comments