Harrastamisen ja kasvatuksen uusi ulottuvuus – tärkeintä on onnellisuus

Minä olen saanut kasvaa koirien ja koirankasvatuksen kanssa käytännössä koko ikäni. Ihmisten keskinäinen nahistelu, lokerointi ja pahat puheet ovat harrastuksemme suurin syöpä. Mukaan on mahtunut vuosikymmenien aikana omassakin harrastamisessa monenalaisia vaiheita. Rakkaista omista lemmikeistä tuli jossakin vaiheessa koiria, joiden kanssa kilpailtiin todella paljon. Mukaan tuli myös suvaitsemattomuus. Se on koettu ja nähty. Lopulta se tärkein asia kasvatuksessa ja koirien kanssa on kuitenkin kestävyys sekä jatkuvuus. Sen perusta on oma ja koirien onnellisuus. Maailmalla olen saanut matkustaa paljon. Matkojeni ansiosta olen nähnyt koirien pitoa sekä seurannut kasvatusta kaikilla asutuilla kuudella eri mantereella hyvin läheltä. Vuosikymmenien aikana olen tavannut suuren joukon hyvin ansioituneita kasvattajia ja osasta heistä on tullut minulle todella tärkeitä esikuvia, joilta olen saanut oppia hyvin paljon. Osasta suurista kasvattajista ei ole tullut minulle esikuvia, mutta olen silti oppinut heiltä hyvin tärkeitäkin asioita ja usein negaation kautta. “Näin asiat eivät toimi ja näin en ainakaan minä tee”, tyyppiset kokemukset ovat olleet suureksi avuksi matkani varrella. Huomaan näiden kuluneen neljän vuosikymmen aikana, että eniten minulle ovat antaneet onnelliset kasvattajat, joilla on onnelliset koirat ja onnellinen tapa harrastaa. Onnellisuus on koirissakin kaiken perusta. Yksilöstä ja onnellisuudesta koko viitekehys on vietävissä myös harrastamisen tasolle sekä yhdistystoimintaan. 

Huomasin alunperin luentoja koirista pitäessäni, että esitellessäni itseni pysähdyin pitkäksikin aikaa esittelemään henkilöitä, jotka ovat minun koiraharrastukseeni sekä näkemyksiini koirissa eniten vaikuttaneet. Nämä henkilöt eri roduissa ovat kaikki elämänmyönteisiä, huumorintajuisia, koiriaan syvästi rakastavia ihmisiä, jotka ovat olleet valmiit jakamaan parasta tietoaan sekä parhaita koiriaan. He kaikki ovat olleet hyvin pitkäikäisiä. Osa heistä on vieläkin hengissä ja nuorimmatkin jo ylittäneet reippaasti 90-vuoden rajapyykin. Sitten sen huomasin ja tajusin sen kaikkein oleellisimman. Nämä esikuvat olivat ihmisiä, jotka olivat ja ovat äärettömän analyyttisiä. Heillä on tarkkuutta, silmää ja rationaalisuutta vaikka muille jakaa. Mutta se tärkein asia on kuitenkin se valtava lämpö ja rakkaus omiin koiriin, rotuun ja harrastukseen. Muistan kaikilta heiltä rakkaita koiria lempinimiltä ja suuret legendaariset koirat sukutauluissa merkitsivät myös paljon koirina. Kaiken keskiössä on ollut onnellisuus.

Onnellisuus on lopulta aika yksinkertaista ainakin teoriassa. Onnellisuuden perusta koiralle ja ihmiselle on melko sama. Kaikki alkaa rakastettuna olosta ja riittävästä huolenpidosta. Onnellisuutta on mahdollisen terve ja turvallinen elämä. Hyvät ja merkitykselliset sosiaaliset suhteet. Mielekäs elämä ja hyvä elämänlaatu, jossa saa tehdä mieluisia asioita sekä mahdollisuus olla oma itsensä. Ihminen ja koira ovat onnellisuuden perusteissa samassa veneessä.

Samassa havahduin huomaamaan, että on vuosien varrella on ollut monia kasvattajia joiden yhdenkään kuuluisan koiran lempinimeä edes hädin tuskin tiesin. Muistan varoituksia ja mustamaalaamista, muistan monimutkaisia sopimuksia ja lähes skitsofreenista pelokkuuttaa kuka ei koiraa saisi ikinä ainakaan käyttää tai minne pentuja ei saisi myydä. Muistan surullisia puheita ja paljon ikävää. Muistan likaisia kenneleitä. Lopulta avasin silmäni ja lähes aina sain oivaltaa. Koirat eivät ole onnellisia ja kasvattajakin on onneton. Nämä kenties ansiokkaita tuloksiakin saaneet kasvattajat ovat usein poistuneet riveistä unohdettuina ja koirat katosivat usein kuin tuhka tuuleen ilman varsinaista jatkumoa.

Muistakaa aina, ei ole olemassa vain yhtä ja oikeaa totuutta. Ei ole olemassa yhtä ja ainutlaatuista linjaa. Ei ole olemassa vain yhtä ja oikeaa näkemystä. Mikäli näin on, se on oma näkemyksesi ja muilla on sallittua toisenlainen näkemys asioista. Onnellinen harrastaminen ei ole mahdollista, jos olet itse liian suvaitsematon ja ryppyotsainen. Onnellinen harrastaminen ja tekeminen sisältää naurua. Se ei ole niin vakavaa.

Olen viimeisten vuosien aikana aivan uudella tavalla herännyt havahtumaan, miten tärkeää koirissa ja tietysti ihmisen elämässä on onnellisuus. Nämä kaksi onnellisuutta linkittyvät lujasti toisiinsa. Oma onnellisuus ja hyvinvointi ruokkivat koirien onnellisuutta, koirien onnellisuus taas heijastuu takaisin omistajaan. Onnelliset koirat taas pääsevat harrastuksessa paljon parempiin tuloksiin ja ovat terveempiä. Onnellinen rotukoira onnellisella omistajalla on kaiken perusta. Silloin yksittäisillä tuloksilla ja saavutuksilla ei sittenkään ole niin suuri merkitys. Siinä sivussa onnellisia koiria kasvatettaessa on varmaa, että syntyy myös tuloksia.

Tärkeintä koko harrastuksessa ja tavassamme elää koirien kanssa on, että me sekä koiramme voivat hyvin. Me lisäämme toistemme onnellisuutta yhdessä koirien kanssa. Sitä iloa sekä hyvää pitää meidän harrastuksestamme jakaa ja viestittää myös ulkopuolisille. Vielä enemmän koiraharrastajilla olisi opittavaa keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Meillä kaikilla pitää olla sama intressi ja se on onnellinen koira ja onnellinen harrastaminen. Ei ole keneltäkään pois, jos toinen kasvattaa aivan eri näköisiä koiria eri käyttötarkoitukseen kuin me. Mukaan mahtuu luonnonkantajien elvyttäjiä kuten tiukasti toisessa totuudessa pysyviä. Onnellinen  ja hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen on suvaitsevainen, sitä me rotukoiraihmiset tarvitsisimme paljon lisää. Ei tämä niin vakavaa ole ja kaikkien kukkien voi antaa kasvaa. Tärkeintä on koiran onnellisuus.

Olen aivan uudella tavalla oppinut huomaamaan,miten koiran pidon, harrastamisen ja kasvatuksen perusta oikeastaan pitäisi olla onnellisuus. Se onnellisuus on koiran ja ihmisen yhteistä onnellisuutta yhdessä elämisestä. 

Facebook Comments