1. Se on koira, joka on esillä ja loistaa, esittäjänä sinä olet taustalla. Muista olla riittävän hillitty kehässä. Unohda liika äänekkyys, höseltäminen, kaikenlainen poukkoilu ja pukeutumisesta liiat strassit sekä paljetit.  
  2. Koiran motivointi ja avain hyvään esiintymiseen, esiintyminen on koiralle mieluista. Muista siis leikki, makupalat ja lelut. Koiran tulee nauttia näyttelyistä ja se näkyy.
  3. Palkitse koiraa huomaamattomasti: Älä ruoki koiraasi taukoamatta. Haasta ja palkitse koiraa tuomarin selän takana. Pidennä ajan kanssa palkitsemisväliä. Muista myös sukiminen ja kampaaminen tehdään mahdollisimman vähäeleisesti ja piilossa kehässä. Varsinainen viimeistely ja hyvä työ on tehty ennen kehään menoa. 
  4. Hyvän esittäjän koira osaa seistä aina myös vapaana. Muista harjoitella liikkeestä vapaana seisonta kunnolla. 
  5. Vie koira kehään vain, jos se on hyvässä kunnossa. Laihan, lihavan, lihaksettoman ja karvattoman koiran paikka on kotona. 
  6. Se mitä ja miten esität on sinun etikettisi. Se mitä esität kertoo osaamisesi. 
  7. Ole urheilullinen ja kohtele koiraa aina hyvin. Sinua seurataan koko ajan kehässä ja kehän ulkopuolella, nykyisin usein jopa kameroin. Handlerilla ei ole varaa huonoon käytökseen, kovakouraisuuteen tai muuhun harkitsemattomaan toimintaan koiranäyttelyissä missään oloissa. 
  8. Pukeudu asiallisesti. Pukeutumisen tulee olla koiran parhaaksi ja turvallista sekä sinulle, että koiralle. Muista siis oikeat liikunnalliset kengät. Taivuta ja nouse ylös alas pukineesi kanssa ennen näyttelyyn lähtöä. Varmista, että “kriittiset kehosi alueet” pysyvät piilossa eikä asu repeä. Älä näytä joulukuuselta, vaan tyylikkään hillittynä kehässä esiintyminen aina parempi vaihtoehto. 
  9. Ole reilu pelaaja ja onnittele aina voittajaa. Auta ja kannusta uusia aloittelijoita. Maineesi rakentuu tekojesi ja ansaitsemasi mukaan. Maineella on suuri merkitys kaikissa arvostelulajeissa ja myös koiraharrastuksessa. 
  10. Jokainen kehä on ainutkertainen. On täysin varmaa, että tuomarin mielestä paras koira voittaa sinä päivänä. Kunnioita päätöstä ja yritä ymmärtää, mikä voittajassa oli parempaa tuona päivänä. Älä alennu selittämiseen tai pahan puhumiseen. Muista aina: Hävinnyt selittää. 

Kasvattajana olen hyvin onnekas, koska niin moni kasvattini on päässyt urheilullisten ja osaavien omistajien sekä handlerien käsiin. Kuvassa Multi BIS & BISS Int & Multi Ch, WW-2017 Chic Choix Dhulert Arathorn voittamassa ryhmää Saksan voittajanäyttelyssä onnellisen omistajansa Susanna Gerkman-Hiltusen kanssa. 


Facebook Comments