3.1 Ruokinnasta ja kehityksestä yleensä

Koiran ruokinta on mahdoton antaa selkeää yhtä ja oikeaa ohjetta. Kuitenkin ruokinta on tärkein koiran terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Tämän vuoksi ruokinta ja ravinto on aivan oleellisen tärkeää koiran onnistuneessa hoidossa. Edellisestä syystä ruokinta osio lienee haastavin koko hoito-ohjeessa. Ohjeistus on vain ohjeellinen, jonka pääpiirteitä tulisi kuitenkin ehdottomasti noudattaa ainakin pentu aikana ja kiihkeimpinä kasvun kuukausina. Ei ole olemassa ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Samassa pentueessakin jo syntymästä lähtien kehityserot ovat valtavat. Useimmiten pennut syövät erilaisia määriä. Jokaisella koiralla on yksilöllinen toisistaan poikkeava aineenvaihdunta. Kaikki koirat käyttävät ravintonsa kovin eri tavalla.Miettikää ja verratkaa ruokintaa ihmisiin. Kyse on paljolti samasta asiasta. Elikkä aina pitää tarkasti seurata omaa koiraa ja sen kehitystä. Seuraa erityisesti seuraavia asioita:

Koiran lihavuus tai laihuus: yritä pitää koira sopivana. Mikäli pitää valita suosin mieluummin hieman tuhtia pentua kuin liian laihaa. Sopivaa painoa on mahdoton katsoa kiloista, mutta seuraa ja tunnustele kylkiluita. Ne pitää aina olla laskettavissa vaivattomasti. Kuitenkaan ne eivät koskaan saa törröttää. Toisaalta kylkiluut pitää olla tunnusteltavissa. Koiran liikkuessa selkä ei saa ikään kuin keinua puolelta toiselle, silloin koira on liian lihava.

Muista varmistua, että koira saa riittävästi rasvaa. Suomessa varsinkin keskuslämmitys koettelee ihon ja turkin hyvinvointia. Ravinnossa pitäisi olla riittävästi eläinrasvaa. Suosin ehdottomasti ravintoon lisättävän esimerkiksi naudan pötsiä tai rasvaista jauhelihaa. Lisäksi ravintoon voi lurauttaa päälle hieman esimerkiksi vielä kasvirasvaa kuten rypsi- tai oliiviöljyä. Seuraa aina ihon kuntoa. Iho ei saa hilseillä ja turkki ei saa olla elottoman tuntuinen.

Varmista, että hampailla on riittävästi tekemistä. Koiran tulee käyttää hampaita ja leukojaan. Anna koiralle välipalaksi näkkileipää, kuivattua leipää, sopivia luita tms. Hammaskiven muodostumiselle ja hampaiden säilymiselle on tärkeää antaa hampaille käyttöä. Muista aina välttää sokerin antamista koiralle, se on hampaiden varmin tuho.

Vältä liikakasvua. Koirilla on nykyisistä korkeatasoisista kuivamuonista johtuen suuri taipumus kehittyä liian nopeasti. Muista seurata kasvua tarkkaavaisesti. Katso erityisesti kasvupatteja, jotka ovat etujaloissa nähtävinä tai tunnusteltavissa. Ranteiden yläpuolella tunnet pienet kohoumat, ne eivät saa koskaan olla ylikorostuneet. Seuraa myös raajojen käyttöä. Reagoi heti epämääräiseen ontumiseen tai arkailuun. Yleensä kannattaa ottaa heti kasvattajaan yhteydessä ja tarkistellaan ruokavaliota. Muista myös seurata purentaa. Alaleuan tulee pysyä kohtuullisena.

Koirat kasvavat monestakin syystä nykyaikana liian nopeasti. Ravinto ja elinolosuhteet ovat kehittyneet sellaista vauhtia, että kasvuedellytykset ovat liiankin optimaaliset. Tämä johtaa väkisinkin siihen, että koirat kasvavat turhan nopeasti ja toisaalta nykykoirien on vaikea pysyä rotumääritelmien asettamissa mitoissa. Ajatelkaapa, että ihmiselle olisi asetettu koko ihanne 100 vuotta sitten. Tilanne olisi varsin haastava ja vaikea toteuttaa nykyaikana, aivan sama on tapahtunut koirille. Niin tai näin koon ihanteita olisi kuitenkin seurattava.

Kasvatuksessa ja jalostuksessa on pyritty tekemään se mitä siitosvalinnoilla voidaan tehdä. Määrätietoisesti on pyritty käyttämään jalostukseen koiria, jotka olisivat kehittyneet mahdollisimman tasapainoisesti ja hitaasti. Toisaalta jalostuksessa on suosittu määrätietoisesti pitkäikäisiä koiria, jotka ovat säilyneet toivotussa mallissa mahdollisimman vanhana. Edellisestä johtuukin, että Chic Choix koirien voidaan sanoa olevan hyvin hitaasti kehittyviä. Tämä on tavoiteltu ja hyvin toivottu tilanne. Pentujen tulee näyttää pennuilta. Nuori koira saa vielä olla kehittymätön ”raakile” ja niin niiden kuuluisikin olla. Oikea koira täyttyy ja tiivistyy hitaasti. Valitettavasti monet kasvattajat ja tuomarit odottavat nykyään koiran näyttävän kauniilta ja valmiilta yksilöltä jo yksi vuotiaana. Tämä ei ole tarkoitus. Sinun koirasi taustaan on pyritty valitsemaan koiria, jotka kehittyvät mahdollisimman hitaasti. Muista olla kärsivällinen seuratessasi koiraa. Tärkeää ei ole miltä koira näyttää 1,5 – 2-vuotiaana. Oleellista on miltä koira näyttää ollessaan valmis aikuinen yksilö noin 3-5 vuodesta eteenpäin, urosten kohdalla vieläkin hitaammin. Tavoitteena on koirat, jotka vielä yli 10-vuotiaana ovat kunnossa ja raameissa, ne liikkuvat vaivattomasti ja kantavat itsensä kuten pitää.

3.2 Ruokinnan filosofiaa ja miettimisen aihetta

Pentuvaiheessa suosin kuivamuonaa. Tavallisella koiran omistajalla ei yleensä ole tarvittavaa tieto-taitoa rakentaa ruokavaliota, joka täyttäisi kaikki pennun vaatimukset. Kuitenkin jos asiaan haluaa paneutua ja rakentaa ruokinnan luonnolliselle perustalle saat siihen apua kasvattajalta ja täyden tuen. Tällöin  vaaditaan asiaan sitoutumista ja huolellisuutta. Noudatettuja luonnollisia ruokavalioita on esimerkiksi BARF tai SKANSENIN ruokavalio.

Pentuna suosittelen ruokinnan perustaksi laadukasta kuivamuonaa, jonka kasvattaja sinulle neuvoo. Tämän lisukkeena voit antaa rinnalla luonnollisempaa ruokaa. Lisää kuivamuonaan pötsiä. Pötsiä saa kaupoista pakastettuna. Sulata sopivia annoksia ja lisää tätä raakana koirasi kuivamuonaan. Kuivamuonan sekaan voi lurauttaa rypsi- tai oliiviöljyä. Voit myös raastaa kuivamuonan sekaan raasteita. Seuraa mistä raasteesta koirasi pitää. Kuivamuonaan voi lisätä myös raejuustoa jne.

Pentuvaiheessa tavallinen laiskempi omistaja voi hyödyntää siis luonnollisempia raaka-aineita kuivamuonan lisukkeena. Koiran vanhetessa voit helposti lisätä luonnollisten ainesten määrää ja vähentää kuivamuonan osuutta. Hiljalleen koiran vanhetessa voit myös lisätä ruokaan puuroja, keitettyä riisiä jne. Kiihkeimpinä kasvun kuukausina tai huomatessasi koiran kehittyvän liiankin vauhdilla voit korvata osan kuivamuonasta makaronilla. Täytät näin vain koirasi vatsaa.

Luonnollisempien vaihtoehtojen esille rynnimiseen on moniakin syitä. Koira on yksinkertaisesti eläin. Kuivamuonat säilyvät vuosia. Kuitenkin kuivamuonissa on paljon rasvaa. Toisin sanoen valmis ruuat sisältävät valtavasti rasvan härskiintymisen ehkäisemiseksi tarkoitettuja säilöntäaineita, jotka kertyvät vuosien kuluessa koiraan. Vaarassa ovat erityisesti maksa, munuaiset jne. Pyri siis ainakin aikuisena korvaamaan osa kuivamuonasta tuoreella ravinnolla. Pelkällä teollisella kuivamuonalla ruokittu koira on alttiimpi sairastumiseen kuin vaihtelevammalla ruualla ruokittu koira.

Pyri siis rakentamaan ravinto kasvattajan suositteleman kuivamuonan ympärille. Muista kuitenkin tuoreet ja luonnolliset aines osat. Koiran vanhetessa voit määrätietoisesti lisätä tuoreiden ainesten osuutta. Aikuisena koiran tullessa yli vuoden ikään voit huoletta lisätä kuivamuonaan puoletkin tuoreita aineksia.

3.3 Ruokinta 2 – 4 kuukauden iässä

Pentuna ja juniori iässä on parasta, helpointa ja turvallisinta syöttää tehdasvalmisteista mahdollisimman laadukasta kuivamuonaa. Laadukasta ruokaa tarjottaessa ei tarvitse seurata hivenaine, rasva, vitamiini- ja proteiini pitoisuuksia, sekä näiden oikeaa suhdetta kehittyvälle koiralle. Voit ruokkia pennun melko turvallisesti tietäen pennun saavan kaiken välttämättömän.

Pentusi on tottunut syömään kahdesti tai kolmesti päivässä. Koirasi on syönyt aamulla, iltapäivällä töiden jälkeen ja illalla viimeksi hieman ennen nukkumaan menoa. Älä opeta pentuasi syömään kellon tarkasti, vaan kolmesti päivässä aikojen hieman vaihdellessa rytmisi mukaan. Muuten koira oppii liiankin tarkaksi ruokailujen suhteen ja alkaa säätelemään omaa elämääsi. Toisaalta usein koiran syödessä täsmälleen samoina aikoina, ne oppivat jopa huutamaan tai vinkumaan tiettyinä kellonaikoina. Aina et rytmissä pysy ja kokemus on kaikille silloin epämiellyttävä. Älä siis ohjelmoi koiraasi liian täsmälliseksi.

Tarjoa kuivamuona aivan pentuna hyvin lionneena. Laita kuivamuona likoamaan niin kuumaan veteen kuin hanasta saat. Älä keitä vettä ja kaada kiehuvana kuivamuonaan, koska osa vitamiineista katoaa. Kuivamuonan liotessa noin 30 minuuttia on ruoka valmis. Aivan ensimmäisinä viikkoina pennun ollessa 2 – 3 kk. voit joutua hieman muusaamaan kuivamuonaa, koska pennulla ei aina vielä ole riittäviä hampaita. Murskaa lionnout kuivamuona siis haarukalla tai isomman rodun pennun annos esimerkiksi perunanuijalla. Muista kuitenkin jättää kuivamuona koko ajan hieman karkea tekoisemmaksi. Lopulta pennun tullessa 3 kk ikään ei sinun enää lainkaan tarvitse nuijia kuivamuonaa, vaan koira syö sen sellaisenaan lionneena.

Älä lisää kuivamuonan sekaan juurikaan herkkuja. Muuten opetat yleensä pentusi ronkeliksi ruualla leikkijäksi. Oikeassa elämässä pentu välillä syö ja välillä ei. Se on täysin normaalia. Anna koiralle aina ruokailu rauha. Pentu on kasvattajan luona tottunut ruuassa kilpailuun sisarusten kanssa ja suokailutahti on sen mukainen. Hyvin pian pentu huomaa, ettei kilpailua ole. Yleensä suosittelen antamaan ruuan pennulle suunnilleen samoina aikoina. Pentu saa mahdollisuuden rauhassa syödä, jos ruoka ei kelpaa otan ruuan pois sen ulottuvilta noin 30 minuutin kuluttua. Seuraavaksi pentu saa sitten ruokaa seuraavana ajankohtana kuten normaalistikin saisi. Ei turhia temppuja tai ylimääräisiä välipaloja.

Koiralle on aivan normaalia pitää silloin tällöin paastopäiviä, jotkut jopa viikoittain. Kunnioita koirasi tarpeita ja vaistoja. Koirien ruokahalu on vielä terveemmällä pohjalla kuin ihmisten. Useimmiten haluaisimme nähdä pennun turhankin tuhtina. Kaikki koirat suinkaan eivät pidä paastopäiviä, mutta jos huomaat koirasi harrastavan tätä, älä hermostu.

Mikäli kuitenkin huomaat, että koirasi syö todella huonosti ja laihtuu laihtumistaan, sitten täytyy suunnitella ruokavaliota uudelleen. Tämä on äärimmäisen harvinaista. Tällöin voi ottaa kasvattajaan yhteyttä ja miettiä mahdollisia ruokavalio muutoksia. Hiljalleen voi muutenkin kuivamuonaan kuitenkin alkaa lisäämään hieman vaihtelevuutta. itse alan yleensä noin kolmen kuukauden iästä eteenpäin lisäämään kuivamuonaan hieman naudan pötsiä tai koirille tarkoitettua raakalihaa. Ostan tätä kennelrehun levyinä pakattua jauhettua naudanpötsiä esimerkiksi Mustista ja Mirristä 10 kg. laatikollisen. Pura laatikko ja pakasta levy levyltä pakaste pussiin. Ota yksi pussi (siis yksi levy) kerrallaan sulamaan todella ilmatiiviiseen laakean pakasterasiaan. Pötsin sulaessa yön aikana säilytä jauhettu pötsi jääkaapissa. Lisää 1-2 ruokalusikallista pötsiä kuivamuonan sekaan. Pötsiä on myös muissa muodoissa, mutta itse olen todennut niiden haisevan ja olevan ainakin omaan käyttöön täysin mahdottomia nestemäisiä, haisevia usein ripulia aiheuttavia sössöjä. Aloita pötsin syöttämisen totuttelu pennulle aivan pieninä annoksin, (voit pakastaa levyt myös puolikkaina). Ensimmäisenä päivänä voit laittaa vaikkapa puoli ruokalusikallista ja lisäät määrää hiljalleen.

Mikäli ensipäivinä pennulle aiheutuu ripulia älä lannistu. Anna pennulle esimerkiksi ATTAPEKT tai CANIKUR vatsalääkettä, jolla vatsa yleensä rauhoittuu. Muutenkin pentu vaiheessa pidä kyseistä lääkettä aina lääkekaapissa. Mikäli huomaat ettei pötsi kerta kaikkiaan sovi pennulle, luovu siitä. Edellinen on kuitenkin todella harvinaista, etkä saa lannistua ensi ripulista. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kuivamuonaan myös rasvaista jauhelihaa.

Muista erityisesti isojen rotujen kanssa seurata pennun kasvupatteja. jos huomaat minkäänlaista kasvupisteiden turpoamista, alaleuan liiallista kasvua muista heti siirtyä laimeampaan ruokaan. Edellinen onnistuu jatkamalla pentu tai juniori ruokaa riisillä tai makaronilla. Voit myös siirtyä aikuisten kuivamuonaan kasvattajan suosittelemalta valmistajilta. Pentu ei saisi saada liiaksi D-vitamiiniä, seuraa sen määriä pussista. Ruuan sisältö on yleensä hyvin kerrottu etiketissä.

8-viikkoisena pentu on yleensä saanut myös kerran päivässä kermaviiliä tai raejuustoa pienen määrän välipalana. Voit jatkaa tätä käytäntöä vielä muutaman viikon. Muista seurata ulostetta. Usein melko äkkinäisesti pennun vatsa alkaakin reagoida kermaviiliin. Uloste alkaa olla löysempää, jätä tällöin kermaviili pois pennun ruokavaliosta. Kermaviiliä pentu on saanut vajaa teelautasellisen eli noin 1/3 – ½ purkillista päivässä. Tai vastaavasti sama määrä raejuustoa. Määrää voi hieman nostaa pennun kasvaessa, mutta älä ruoki yli 1 dl. kermaviiliä tai raejuustoa ennen 3 kk. ikää vuorokaudessa.

Luovutusiässä pentusi on tottunut syömään yhdellä ruokailu kerralla kuivamuonaa noin 0,5 – 1,5 dl (kuivana) kerrallaan, joka sitten liotetaan. Liotettuna tämä määrä vastaa noin teelautasellista (ei kukkura). Yleisimmin 7-8-viikkoisena lienee määrä noin 0,5 dl. Seuraa pentusi ruokailua. Mikäli pentu jättää aina hieman ruokaa ei ole tarvetta lisätä muonaa. Mikäli pentu syö aina heti kaiken voit hiljalleen lisätä ruuan määrää. Useimmiten pentu itse huolehtii omasta painostaan, usein urokset ovat hieman pieniruokaisempia kuin nartut.

Pennun tullessa 3 kuukauden ikään annosten kokoa on kasvatettu hiljalleen koiran tarpeiden mukaan. Tässä iässä pentu syö suunnilleen jo noin vajaan ½ keittolautasellisen liotettua kuivamuonaa kerrallaan. Kuivana tämä määrä vastaa noin 0,7 – 1,.5 dl. Tässä iässä voit alkaa lisäämään kuivamuonan sekaan jo aiemmin mainittua naudan pötsiä tai rasvaista jauhelihaa. Erityisesti lampaan jauheliha on suositeltavaa, jota saa erikseen koirille valmistettuna. Kuitenkaan pentu ei yleensä syö 3 dl. kuivaa pentumuonaa päivässä. Tulet huomaamaan miten yksi ruokailu kerta alkaa näivettyä. Päivän annosten koko voi vaihdella. Mikäli pentusi on todella liikunnallinen ja 3 kk. ikäinen esimerkiksi kesäkuussa voi se hyvinkin syödä 3 dl. päivässä. Vastaavasti pentu on 3 kk. tammikuussa eikä juurikaan liiku määrä voi hyvinkin olla 2 dl. vuorokaudessa. Seuraa pentusi tiiviyttä, kylkiluita ja elinvoimaa, tästä voit päätellä parhaiten onko pentu sopivassa kunnossa. Voit myös tiedustella eläinlääkärillä käydessäsi pannun painosta. Luonnollisesti voit kysyä kasvattajalta neuvoa tai näyttää pentua kokeneemmille harrastajille.

Mikäli pennulla on hyvä ruokahalu ja tuntuu 3 dl. kuluvan helpostikin voi sekoittaa taas kuivamuonaan riisiä tai makaronia. On mukavaa, että ruokalaukku pysyy tilavana. Tämä edesauttaa hyvää ruokahalua tulevaisuudessakin. toisaalta vältät ettei pentusi saa liikaa D-vitamiinia tms.

Hiljalleen 3 kuukauden iän jälkeen usein yksi ruokailukerta jää melkein kuin itsestään pois. Voit alkaa sen paikalla tarjoamaan pennulle välipalaa (kermaviili tai raejuusto annos). Ei ole olemassa tiettyä ikää tai viikkoa milloin jätät yhden ruokailu kerran pois. Jos koiralle aina maittaa ruoka yhtä hyvin voit mainiosti ruokkia pentua kolme kertaa vuorokaudessa plus välipala 4 kuukauden ikään asti.

3.4 Ruokinta 4 – 12 kuukauden iässä

Hiljalleen pennun tullessa neljä kuukautta ruokinta kerrat alkavat pudota kahteen plus välipala. Vastaavasti kerta annokset ovat nyt kasvaneet huomattavasti. Kahdella aterialla pennun tulee syödä enemmän kuin aikaisempina kolmena ateriana yhteensä. Täysin viitteellisinä määrinä voi arvioida pennun syövän nyt noin 1,5 – 2,5 dl. kuivaa kuivamuonaa liotettuna per kerta. Määrä on siis noin 3 dl. – 4,5 dl. päivässä (kuivana) plus hieman pötsiä, jauhelihaa tms.

Pennun varttuessa määrät edelleen kasvavat hiljalleen. Noin 6 kuukauden iässä koira syö noin kaksi pientä ruokakupillista. Yksi pieni ruokakupillinen vastaa vajaata keittolautasellista. Päivässä pentu syö siis nyt noin pari keittolautasellista päivässä. Voidaan sanoa että määrät vaihtelevat yksilöllisesti vajaasta keittolautasellisista kukkuraisiin pennun koon, kulutuksen ja aineenvaihdunnan mukaan. Mutta edellisistä saa ainakin ohjeellisen käsityksen missä suunnilleen liikutaan. Mikäli pennulle välipalat maistuvat ja alaleuka ei ole liian voimakas voit edelleen tarjota raejuusto välipalan päivässä. Vastaavasti välipalan voi korvata näkkileivällä tai muulla vastaavalla järsittävällä.

Viimeistään pennun tullessa 6 kuukauden ikään tiputetaan ruokailut kahteen plus välipala. Tämä voi olla suositeltava määrä aikuisenakin. Seuraa pentuasi ja sen kehitystä. Joillakin koirilla voit mainiosti siirtyä jo käyttämään aikuisten kuivamuonaa. Mikäli pentu on niukka ruokainen syötä edelleen pentu tai juniori ruokia.

Monesti koira tahtoo syödä toisen aterian innokkaammin kuin toisen. Jos huomaat, että kerta kerran jälkeen koirasi ei syö toista ateriaa jätä tämä ateria kokonaan pois. Viimeistään vuoden ikään tullessa monet koirat jättävät toisen aterian pois kuin itsestään. Silloin on viisasta ruokkia koira vain kerran päivässä. karkea arvioni on, että lähes puolet kasvateistani syö vain kerran vuorokaudessa ja se on ihan hyvä niin. Reagoi koirasi tarpeisiin ja syötäs en mukaan koirasi aikuisena kerran tai kaksi kertaa päivässä. useimmiten kerran päivässä plus välipala.

Lähestyttäessä vuoden ikää myös ruuan määrä ei enää juurikaan nouse. Aikuisena koira syö noin kaksi keittolautasellista päivässä, joko kahdessa erässä tai kerralla. Useimmiten vuoden iässä kannattaa ruoka myös korvata vastaajien valmistajien aikuisille tarkoitetuilla tuotteilla. Nyt voit myös oleellisesti alkaa lisäämään kotiruuan ja tuoreen ravinnon määrää. Pötsiä tai jauhelihaa on jo syötetty aiemminkin. Nyt voit alkaa raastamaan ruokaan raasteita kuten kaalia tai porkkanaa. Tutki ja selvittele mistä oma koirasi pitää. Älä vielä vuoden iässä ruoki yli puolta ruuasta muulla kuin kuivamuonalla. Hiljalleen tuoreen tai kotiruuan määrää voidaan kasvattaa. Yleensä kahden vuoden iässä koira voi hyvinkin saada ravinnostaan yli puolet jo tuoreilla tai kotiruoka lisukkeilla.

Vaihtoehtoisesti voit siirtyä kokonaan omatoimiseen ruokintaan opittuasi koiraa ja ruokintaa enemmän. Aiemmin onkin puhuttu vaihtoehtoisista ruokailumenetelmistä. Tässä vaiheessa sinulla on myös enemmän kontakteja ja olet ehkä törmännyt vaihtoehtoisten ruokavalioiden harrastajiin. Tämä on helpompaa ja suositeltavampaa aikuisen koiran kohdalla.

3.5 Ruokinta ja talvi sekä puutostilat

Pennut voi jakaa käytännössä kesä- ja talvipentuihin. Edellisten ruokailu eroaa hieman. Suomessa talvi on turhan rankka ja pimeä. Käytännössä puhun talvipennuista, jos ne ovat pentuja rankimpina talvikuukausina eli joulu-helmikuussa. Oikeastaan lähes kaikki koirat ovat jossain vaiheessa kasvuaan talvipentuja. Pentuikänä ja kiihkeänä kasvun aikana voi koiralla pitää ensimmäistä elin vuotta noin 12 kuukauden ikään asti. Toisin sanoen jokainen pentu on jossain vaiheessa talvipentu. Toiset ovat 8-viikkoisena ja toiset 10 kuukautisina.

Huomioi vuoden aika ruokinnassa. Usein pentu itse huomio asian, jos itse et asiaa huomaa. Pennulle saattaa helposti tulla puutoksia. Pentua alkaa syömään multaa kukkapurkeista, omia ulosteitaan tai järsiä seiniä. Mikäli näitä oireita ilmenee ala lisätä koirasi ruokavalioon hivenaineita ja mahdollisesti vitamiineja. Käytännössä voit hieman syöttää näitä joka tapauksessa niin oireita ei ilmenekään. Talvikuukausina annan pennuille yleensä hieman C-vitamiinia (esim. Ascorbin). Määrää on vaikea arvioida ja liika C-vitamiini periaatteessa poistuu. Itse annan koiralle noin alle puolet ihmiselle tarkoitetusta määrästä C-vitamiinia päivässä. Yleensä syötän C-vitamiinia pennulle, jos se on 4-12 kuuakutta marras-helmikuussa. Vastaavasti C-vitamiinin asemasta koiralle voidaan antaa hieman foolihappoa. Muista kuitenkin varmistua ettet anna C-vitamiini valmistetta missä on paljon muita vitamiineja erityisesti vältä liikaa D-vitamiinia.

Hivenaineita lisään ruokavalioon mikäli pentu selvästi oireilee. Pentu alkaa esimerkiksi syödä omaa turkkiaan tai kukkamultaa. Tämä voi helposti tapahtua kiihkeimpänä kasvun aikana 5-10 kuukauden iässä. Osta silloin jotain hivenaine valmistetta ja lisää tätä hieman koiran ruokavalioon.

Muista seurata koko ajan koirasi ihoa ja karvapeitettä. Iho oireilee usein ensimmäisenä puutoksiin tai heikkouksiin ruokavaliossa. Itse laitan koirille aina kerran päivässä ateriaan lurauksen rypsi- tai oliiviöljyä. Kaikille koirille riisi ei sovi. Voit vaihtaa kuivamuonaa toiseen. On olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Toisaalta muista huolehtia aina riittävästä rasvan määrästä ruokavaliossa. Muista monesti koirat ovat yliherkkiä punaiselle lihalle jne. Aina jos huomaat ihossa epämääräisyyksiä muista reagoida ruokintaan. Estät näin asioiden etenemisen helposti. Oireiden mahdollisesti ilmetessä kannattaa olla yhteydessä kasvattajaan. Karkeasti arvioiden noin vajaa 10 % kasvateista yleensä joutuu muuttamaan ruokavaliota. Yleensä koskaan ei mitään muutoksia ole tarvittu jos omistaja on aikuisena siirtynyt osittaiseen koti tai tuoreen ravinnon lisäämiseen koiran ruokavaliossa.

3.6 Välipalat

Välipalat ovat koiralle maltillisesti tarjoiltuna paikallaan. Niistä ei saa tulla kuitenkaan tulla pääaterian kanssa kilpailevaa vaihtoehtoa. Välipalan ei tule olla broilerin rintaleikettä, niin että kohta pentu tai koira ei syö lainkaan kuivamuonaa tai varsinaista ruokaansa. Välipalan tulee olla puhtaasti ruokavaliota tukeva ja toisaalta ajankulua toimeliaalle pennulle tarjoava lisä. Parhaita välipaloja ovat samoja kuin omatkin terveellisimmät välipalat. Pennuille voi antaa näkkileipää tai porkkanaa järsittäväksi. Paras välipala on sellainen missä koiralla on mahdollisuus käyttää hampaitaan. Toisaalta välipalaksi voidaan tarjota jo aiemmin mainittua kermaviiliä, raejuustoa tai A-piimää. Myös erialiset juustot käyvät mainiosti. Muista koiralle ei saa antaa maitoa! Ehdottomasti vältä myös makeita leivonnaisia ja kaikkea sokeria sisältävää. Tiesithän, että suklaa ja xylitol saattaa olla koiralle suoranaista myrkkyä ja kohtalokas makupala. Säilytä nämä huolella, ettei koira vahingossa itse sieppaa näitä sohvapöydältä.

Puruluut ja luut ovat myös hyviä välipaloja pennuille. Muista välttää luita joista irtoaa luusiruja, nämä voivat olla kohtalokkaita. Turvallisimpina luina voidaan koiralle syöttää suuria keitettyjä naudan sääriluita. Myös kypsät broilerin luut ovat vaaraksi. Vältä liian pieniä tai hauraita kuita. Puruluut ovat yleensä turvallisimpia. Vältä epämääräisiä liikaa bakteereja sisältäviä epämääräisistä olosuhteista tulevia nahasta valmistettuja luita. Sian korvat ja muut savustetut tuotteet varsinkin aikuisilla voivat olla mainiota makupaloja. Pennuille en näitä juurikaan syötä, koska ne usein aiheuttavat ripulia.

Luut ovat erityisen tervetulleita varsinkin hampaiden vaihdon yhteydessä. Luut ja järsittävä on pennulle suorastaan tarpeen. Myös huonekalut ja kengät yleensä säästyvät helpommin näin pennun hampailta. Järsiminen ja hampaiden aktiivinen käyttö edesauttaa myös maitohampaiden irtoamista.

3.7 Muista ruokkia koira liikunnan jälkeen

Isoilla koirilla vatsalaukun kiertymä on melko tavallista. Varsinkin kapea runkoisilla koirilla tämä on rakenteellisesti suurempi riski. Kasvateissani ollaan toistaiseksi hyvin vältetty ongelmat. Suurin vastuu on omistajalla ja ruokinta käytänteillä. Muista aina ruokkia koira liikunnan jälkeen. Kohtalokkainta on ruokkia koira ja sitten lähteä pitkälle lenkille, varsinkin jos koira ruokailee kerran päivässä ja kuivamuona nautitaan liottamattomana. Muista opetella oikea tapa alusta asti. Koiran tulee saada levätä rauhassa ruokailun jälkeen. Pienenä pentuna tietysti viet pennun ulos asioilleen ruokailun jälkeen, mutta varsinainen ulkoilu jää tuonnemmaksi. Asiat tehtyään pentu saa tulla sisälle nukkumaan. Tämä on koiralle luonnollinen ja normaali tapa. Ei susikaan lähde metsästämään juuri syötyään, vaan sulattelee ensin saalistaan.

Vatsalaukun kiertymisen ehkäisemiseksi pitää koiralla olla tarjolla vettä ja turvallisinta on syöttää kuivamuona lionneena veteen – ei kuivana! Muista varsinkin koiran paastoamisen jälkeen, ettet anna koirasi syödä kerralla aivan valtavaa määrää. Turvallisinta on antaa ruokaa osissa ajan kanssa. Ruokalaukun kiertymisen riski on paljon pienempi pienillä koirilla, mutta silti noudata edellistä periaatetta.

3.8 Allergiat

Yliherkkyydet ovat koirilla varsin tavallisia. Varsinkin teollisen tehdasmuonan syöttäminen pelkästään saa koiran useinkin jossain elämän vaiheessaan reagoimaan johonkin ruoka-aineeseen. Tavallisimpia allergisoivia aineksia ovat: vehnä, riisi, kala, punainen liha jne. Oma lukunsa on jo aiemmin mainitut kuivamuonien säilöntäaineet. Mietipä, että itse söisit koko elämäsi yhtä ja samaa ruokaa. Ruokasi olisi vehnä-nauta valmistetta, joka säilyy vuoden. Olisi kaiketi ihme, jos ei jotain ilmenisi joidenkin vuosien kuluttua. Itse olen teollisista muonista turvallisimmiksi kokenut riisipohjaiset ruuat. Tähän on sekoitettu sitten kanaa tai lammasta. Yliherkkyyttä ei kannata liikaa miettiä. Mikäli koirasi sitten on allerginen jollekin ruualle ilmenee oireet helposti näkyviksi. Yleensä korvat tai iho reagoivat ensimmäisinä. Allergiat ilmenevät kutinana, hilseilynä, ihottumina, ripulina, korva oireina jne. Muista aina silloin tällöin seurata koirasi ulostetta. Seuraa myös ihon kuntoa. Usein korvat reagoivat sopimattomaan ruokavalioon. Tärkeää onkin, että ajattelet allergiaa enemmänkin sopimattomana ruokavaliona kuin vaikeana sairautena. Ratkaisut löytyvät usein helposti ja itse omaa päättely kykyä käyttämällä. Ruokia vaihdellaan ja kokeillaan.

Vaihdat kuivamuonaa ja karsit ensin ruuasta eniten mahdollista allergiaa aiheuttavaa ainetta. Ota yhteyttä kasvattajaan tarvittaessa ja mietitään ruokavaliota uudelleen. Kokeile ja löydä uusia ruokia. Suuri merkitys ja positiivinen vaikutus on allergioiden vähenemisessä ollut erityisesti tuoreen ja kotiruuan lisäämiselle koiran ruokavalioon.