2.1 Lähtökohdat

Pentu on viettänyt aikaansa tähän mennessä emänsä ja sisarustensa kanssa. Pentuaika on mahdollisimman rauhaisa ja turvattu. Tärkeintä on taata pennulle turvalliset ja tasapainoiset ensi viikot. Emien vatsoja on hierottu jo kantoaikana. Sikiöt saavat tuntea ihmisen kosketusta, ainakin emä nauttii asiasta ja kaiketi pennutkin. Tarkoituksena on saada aikaan pennuille mahdollisimman suuri luottamus ihmiseen. Tämän eteen on tehty kaikki mahdollinen.

Pentujen nukkuminen on rahaa pankkiin. Unelle on tarjottu mahdollisuus ja pentuja ei ole häiritty niiden nukkuessa. Valveilla pennuille on pyritty tarjoamaan kosketusta tulevaan maailmaan. Ne ovat usein tavanneet paljonkin vieraita ihmisiä. Pennut ovat tottuneet pölynimuriin ja muihinkin ääniin. Pentuja on kosketeltu ja niille on jo tehty ensimmäiset kynsien leikkuut ja pesut. Ne tietävät mikä on fööni.

Kuitenkin pentujen maailma on ollut varsin pieni ja niille hyvin turvallisen tuntuinen. Noutaessasi pentua, se on jo aiemmin vieroitettu emästä. Nyt se joutuu luopumaan sisaruksista ja sille turvallisesta miljööstä. Pentu luopuu kasvattajalta lähtiessään kaikesta mihin se siihen mennessä on tottunut. Muista tehdä pennun muutto mahdollisimman mukavaksi.

2.2 Pentu saapuu

Pennun kotiin tulo kannattaa rauhoittaa. Anna pennun ensin tutustua uuteen perheeseensä ja sen kaikkiin jäseniin. Vasta muutamien päivien jälkeen pennun tottuessa omaan perheeseen on ensimmäisten vieraiden aika. Ystävät, sukulaiset ja naapurit ovat uteliaita, mutta anna heidän odottaa.

Ensimmäisenä yönä pentu yleensä itkee ja vinkuu. Mikäli ensimmäisenä yönä päätät vaientaa pennun sänkyyn ottamalla, odottaa se tätä jatkossakin. Muista määrätietoisuus ja johdonmukaisuus. Rajat pitää pennulla olla aina samat. Järkevintä on leikkiä ja touhuta pennun kanssa ennen nukkumaan menoa. Anna pennulle vielä iltapala . Yleensä kunnon unelle on näin eniten edellytyksiä. Edellisellä voit saada edes kohtuulliset yöunet. Pentu ikään kuin nukkuu huomaamattaan. Etsi pennulle sopiva nukkumapaikka. Usein pentu kyllä silti itse hakee paikkansa ja ei useinkaan halua nukkua siellä missä oli tarkoitus.

Muista ensimmäisinä öinä olla kärsivällinen ja vaikka pentu kuinka vinkuisi – pysy lujana! Näin varmistat, että aikuisena kaikki sujuu. Mikäli pentu nukkuu eri huoneessa ja alkaa lujan huudon, anna sen huutaa. Jos säntäät heti pennun luokse oppii se nopeasti, että ”ahaa huutamalla isäntäväki ryntää luokseni”. Älä opeta pentua huutajaksi.

Viimeistään toisesta päivästä lähtien tulisi pentua jättää hetkeksi myös yksin kotiin. Lähdettyäsi et palaa asuntoon, vaikka kuuluisikin sydäntä särkevää itkua. Muuten pentu oppii edellä jo mainitun kiljumisefektin. Ole asioilla hetki ja palaa kotiin, kun kaikki on hiljaista.

Muista hankkia kotiin samaa ruokaa, jota kasvattaja on pennulle syöttänyt. Ruokavalion tulisi aluksi säilyä saman suuntaisena. Hanki pennulle myös sopivaa järsittävää: puruluita, porkkanaa, näkkileipää jne. Muista hankkia myös sopivia leluja ja varmista että leluissa ei ole mitään vaarallista irtoavaa.

Etsi pennulle valmiiksi sopiva nukkumapaikka ja mahdollinen peti. Pennulle kannattaisi hankkia etukäteen myös kuljetuslaatikko, jolla pentua on helppo ja turvallinen kuljettaa. Kuljetuslaatikossa oloa tulisi harjoitella pennusta asti. Laatikko ovi aukinaisena on myös pennulle usein mieluisa makuupaikka kotona. Laatikko on myös mainio apu näyttelyissä ja eläinlääkäri visiitillä. Muista lääkärissä käyvät yleensä sairaat koirat, eli älä anna pentusi tervehtiä kaikkia halukkaita. Kuljetuslaatikko on tässäkin verraton apu. Ainakin näyttelykoira tulisi ehdottomasti opettaa ja totuttaa kuljetuslaatikossa olemiseen pennusta asti.

Etsi kotoa valmiiksi paikka missä suoritat pennun hoitotoimenpiteet. Helpointa on hoitopöytä tai vakaa taso, jossa sinun ei tarvitse kyyristellä. Näin koiran hoito on aikuisenakin helppoa ja miellyttävää. Hoitopaikan lähellä pitäisi olla sähköpistoke, mihin saat kuivatessa föönin. On myös mukavaa jos valaistus on riittävä. Voit hankkia löytämällesi tasolle sopivan vakaan alustan. tällaiseksi käy esimerkiksi autoihin tarkoitetut kumimatot. Ne pysyvät vakaasti paikalle luistelematta ja koiran on siinä tukeva seisoa. Muista opettaa pentu myös makuulla hoitotoimenpiteisiin.

Varmista ettei kotona ole sähköjohtoja tai myrkyllisiä kasveja pennun ulottuvilla. Ensimmäisinä päivinä pennun ollessa yksin voi olla järkevää rajata pennun oleskelua turvalliseksi. Näin voit säästää myös kotia. Pennulle voi jättää myös paperia johon pentu on tottunut tekemään tarpeensa.

Valmistaudu hankkimaan tarvittavat tarvikkeet, joista saat listan kasvattajalta. Tarvitset ainakin vesi- ja ruokakipon, kynsisakset, harjan, metallipiikki kamman, talutushihnan, shampoota ja hoitoainetta. Hanki valmiiksi myös matolääke. Sinun tulee nimittäin madottaa pentu noin pari viikkoa kotiin saapumisen jälkeen ja/tai noin pari viikkoa ennen rokotusta.