1.1 Koti valmiina henkisesti ja fyysisesti

Olet harkitsemassa pennun hankintaa – mieti vielä kerran! Pennun hankinta merkitsee suurta vastuuta. Koira on uusi perheenjäsen. Olet uudesta perheenjäsenestä vastuussa parhaassa tapauksessa seuraavat 10 – 18 vuotta. Tapahtuipa elämässä mitä muutoksia tahansa sinun tulee tarjota koiralle koti, turva ja huolenpito.

Pentu valvottaa sinua ensimmäisinä öinään. Se voi olla hermoja koettelevaa aikaa. Sinun tulee sietää pentua ja sen oikkuja hermostumatta. Pentuaikana pentusi tekee tarpeitaan sisälle. Parasta on kääriä parhaat matot varastoon. Mikäli matot jätetään lattialle, varaudu niiden kastumiseen. Mitä kylmempi vuodenaika sen pidempi on yleensä sisäsiisteyden oppimisprosessi. Sisäsiisteyden oppimiseksi tarvitaan paljon omistajan aktiivisuutta. Pennun herätessä ja ruokailtua pitää pentu heti viedä ulos satoi tai paistoi.

Ulkoiluttaminen on kyettävä järjestämään asianmukaisesti niin pentuna kuin aikuisena. Nuorena on syytä järjestää paljon liikuntaa. Näin pentu keksii vähemmän kepposia kotona. Kepponen voi tarkoittaa usein myös huonekalujen ja lattialle jäävien tavaroiden tuhoamista. Muista siis etsiä lähiympäristöstäsi alue, jossa pentua voi ulkoiluttaa vapaasti ilman hihnaa. Muista varmistua, että paikka on turvallinen eikä lähellä ole liikkuvia autoja tms. Seuraavina tulevina vuosina koirasi tarvitsee ulkoilua olipa ilma ulkona minkälainen tahansa. Ulkona voi olla kuraa, kuivaa tai lunta. Kotisi ei enää ole pennun hankinnan jälkeen koskaan samanlainen, kuin ennen pennun hankintaa. Siivouksessa saat aimo annoksen lisätyötä.

Varmista ettei kotonasi ole vaarallisia paikkoja pennulle: sähköjohtoja, vaarallisia pudotuksia, myrkyllisiä huonekasveja, rotanmyrkkyä talon alla jne. Pennuille sattuu usein ikäviä vahinkoja, joskus jopa hengenvaarallisia onnettomuuksia – turvallisuus on aina omistajan vastuulla! Pennulla ei ole vielä käsitystä vaaroista, korkeuseroista tai autoista.

Taloudellisesti koiran pito käy myös kukkarolle. koira syö säännöllisesti, vaatii rokotuksia, hoitoa ja niin edelleen. Koira saattaa sairastua tai joutua onnettomuuteen. Maksettavanasi voi olla satojen tai tuhansien eurojen lasku. Pennun hankintahinta on itse asiassa vain osa kuluja joita koirasta aiheutuu. mieti haluatko tuolla rahalla mieluummin loman kerran vuodessa vai koiran? Muista, että jatkossa lomia suunnitellessasi tarvitset aina koirallesi hoitopaikan.

Muista pohtia myös omistajan vastuuta. Koirasi voi sännätä tielle ja auto voi väistää suistuen ojaan. Voit olla vastuussa kymmenien tuhansien eurojen vahingosta. tarkista siis kotivakuutuksesi ja muista laajentaa sitä koskemaan koiran aiheuttamat mahdolliset vahingot. Kannattaa pohtia myös pennun vakuuttamista sairauksien varalle.

1.2 Terveyttä ei voi koskaan taata

Pennun eteen on tehty suunnattomasti töitä. Et todennäköisesti voi kuvitellakaan niitä uhrauksia, työtä, kustannuksia ja aikaa mitä pentusi eteen on menneiden vuosikymmenien aikana tehty. Pentusi on tarkan ja järjestelmällisen kasvatusohjelman ja jalostuksen tulos. Koiria on tuota kaikkialta maapallolta rakentamaan mahdollisimman kestävää ja korkealuokkaista kasvatustyötä. Narttuja on astutettu myös maapallon eri alueilla. Uudet koirat ovat välttämättömyys elinkelpoisuuden säilyttämiseksi. Silti jokainen uusi koira on uusi riski. Uusi koira tuo mukanaan uusia geenejä, mutta myös tuntemattomia seikkoja.

Jokainen pentu omaa sukutaulun, joka koostuu kymmenistä koirista. Jokainen pentue on uusi yhdistelmä tuottaen uusia yksilöllisiä yksilöitä. Vaikka kaikki mahdollinen on tehty parhaan kyvyn ja taidon mukaan – kaikkea voi sattua. Koskaan ei voida tietää tuleeko pennulle sairauksia vai ei! Tämä täytyy ymmärtää. EI ole olemassa kasvattajaa, joka voi taata pennun täydellisen terveyden. Jos oletat jotain tämän suuntaista, älä hanki elävää koiraa. Älä ainakaan hanki pentua täältä! Valitettavasti kaikki sairaudet ovat aina mahdollisia taustojen selvittelystä ja kriittisyydestä huolimatta.

Koiria kasvatettaessa on ajateltava monia seikkoja. On muistettava rodun tulevaisuus ja jatkuvasti pyrittävä pitämään huolta geneettisestä variaatiosta. Mitä korkeampi geneettinen variaatio sen enemmän yleensä sukutaulussa on myös tuntemattomampia koiria. Uudella tavalla yhdistetyt suvut voivat tuottaa joitakin aivan uudenlaisia ongelmia. Jokainen uusi yksilö tuo mukanaan kaikki sukunsa rasitteet haluttujen geeniensä lisäksi. Eli kasvatus on tältä osin mitä haastavinta ja vaikeinta työtä.

Kasvatuksessa annan valtavasti arvoa suvuille, joiden kanssa on vuosikymmeniä tehty töitä. Näissä on vähemmän ei toivottuja yllätyksiä. Kuitenkin jatkuvasti saman tai samojen sukujen kanssa toimiessa kanta saattaa degeneroitua siis heikentyä sukupolvien kuluessa. Omassa kasvatuksessa narttulinjat ovat yleensä vanhoja ja hyvinkin tuttuja. Näiden positiiviset puolet tunnetaan ,mutta myös negatiiviset rasitteet ovat aina olemassa. Täydellistä ei ole olemassa missään elävässä olennossa.

Kasvatuksessa pitää huomioida ennen kaikkea luonne, josta ei tingitä. Luonne on aivan oleellisen tärkeä osa tasapainoista ja onnellista koiraa. Luonne on suuri kokonaisuus ja sen eteen täytyy tehdä herkeämättä työtä ja siis myös näin kasvatus valintoja. Terveys koostuu ennen kaikkea kokonaisuudesta – elinvoimaisuudesta. Tämä on kasvatuksessa aivan ehdottoman tärkeä periaate omassa työssä. Totuus on, että elinvoimaiseen reippaaseen koiraan voi tulla yksittäinen sairaus, mutta koira kestää tämän muun elinvoimaisuutensa ansiosta.

Terveyden ja elinvoimaisuuden mittarina on koiran elämä ja sen helppous. Onkin tärkeää tietää miten koira elää arkeaan. Lähes poikkeuksetta kaikki koirat elävät luonamme, jotta tiedämme millainen koiran arki on. Tämä on tärkeäpää kuin yksikään yksittäinen lausunto, jostakin yksittäisestä koiran osasta kuten polvi tai lonkkanivel. Yleensä koiran terveys julkisessa keskustelussa on hyvin pinnallista. Näin on valitettavasti asian laita myös syvällisemmässä keskustelusta. Koiran kasvatukseen ja jalostukseen ottavat kiihkeimmin usein osaa ne jotka ovat kovin vähän sitä harrastaneet.

Oleellisinta on, että koiran elämä on mahdollisimman vaivatonta. Elinkelpoisuuden ja vitaalisuuden valvonta onkin terveydessä ehdottomin periaate. Tähän kuuluu ennen kaikkea helppo lisääntyminen, vaivattomat synnytykset ja vaivaton elämä aikuisena. Seuraamme tarkasti koirien ruokahalua ja ruuansulatusta. Allergiat, ihon sekä karvapeitteen hyvinvointi kertoo monesta asiasta. Korvien ja silmien hyvinvointi on tärkeää. Sitten alkaakin tulla yhä haastavampia osia terveyttä: tasapainoinen ja rauhallinen kasvu. Tässä koiran omistajalla on aivan suunnaton vastuu. On täysin mahdoton jalostaa tasapainoisesti ja terveesti kasvaa pentua – ilman ettei omistaja voi siihen oleellisesti vaikuttaa. Ajattelepa, että annan sinulle vauvan ja tulen katsomaan tätä sitten 18-v. nuorukaisena. Kodin osuus on aivan oleellinen, näin on myös pennun kohdalla.

Luusto ja raajat kehittyvät paitsi perimän sanelemana myös elinympäristön mukaan. sinulla on siis keskeinen rooli koirasi kasvussa ja kehittymisessä. Sinun tulee pystyä sitoutumaan ja perehtymään huolellisesti pentusi kasvuun.

Koiran luusto ja nivelet koostuvat lukuisista kokonaisuuksista ja osista, joiden tulisi olla mahdollisimman tasapainoisia ja terveitä. Siinäpä sitten haastetta. Nykyaikana ollaan keksitty jostakin rodusta löydetyn ongelman takia seuraamaan yksittäistä osaa kuten vaikkapa lonkkaniveltä. Koiria arvostetaan ja niiden terveyttä punnitaan yhtäkkiä yhden pienen ominaisuuden mukaan. Tämä on mielestäni järjetöntä. Kokonaisuus on oleellinen ei yksittäinen asia. Muista siis, että et koskaan voi saada täältä lonkiltaan, polviltaan tai silmiltään mitään takuu pentuja.

Tavoitteena on kokonaisvaltaisesti mahdollisimman terve ja onnellinen koira. Kaiken lisäksi pitäisi olla vielä paljon ulkonäöllisiäkin ominaisuuksia. Siinä sitä haastetta kerrakseen. Käytämme seuraamastamme käsityksestä holistinen terveys käsitettä. Kaiken pohjana on luonnonvalinnan seuraaminen ja toteuttaminen mahdollisimman hyvin. Toiseksi tärkein menetelmämme on karsinta. Yksilöistä vain luonteeltaan, terveydeltään ja ulkonäöltään korkeatasoisimmat jatkavat sukua. Tällä menetelmällä olemme päässeet mukaviin eteenpäin toivotulla tavalla.

Oikeastaan asetettuihin tavoitteisiin nähden voi tuloksiin olla hyvin tyytyväinen. Kasvattaja on parhaan mukaansa tehnyt oman osuutensa ja uudet kodit ovat hienosti tehneet omat osuutensa. Lähes poikkeuksetta koirat ovat saaneet elää onnellista ja tasapainoista elämää. Arviolta 90 % koirista ei koskaan ole elämässään joutunut käymään eläinlääkärissä kuin rokotuksissa ja rutiini tarkistuksissa sekä hampaiden huollossa. Myös luonteeltaan vähintäänkin sama määrä on elänyt elämänsä mainiosti. Ulkonäöllisesti tulokset ovat olleet varsin hyviä.

On mahdotonta luvata tai ennustaa pentusi tulevaisuutta tarkasti. Edellisestä voisi päätellä jotakin ja koska koiria harrastettu jo yli 25-vuotta on tuloksilla jo jotakin merkitystäkin. Toisaalta on olemassa se 10 %, joka on joutunut käymään lääkärissä syystä tai toisesta. On ollut erilaisia epidemioita ja loukkaantumisia, mutta myös synnynnäisiä ongelmia. Useammalla koiralla on ollut erilaisia allergioita tai korva ongelmia. Ongelmien suuruus vaihtelee aivan pienestä kutinasta, joka ratkennut ruokavalion muutoksella suurempiin pitkäaikaisempiin vaivoihin. Kuitenkin lähes poikkeuksetta ongelmat ovat ratkenneet lähes poikkeuksetta ruokavalio muutoksilla ja jalostuksesta on karsittu oireilevia koiria.

Joillakin koirilla on ruuansulatus ongelmia, lähinnä taipumusta löysään vatsaan. Kuitenkin näiden yksilöiden määrä on ollut todella pieni ja edellisetkin ratkenneet ruokavaliota järkeistämällä.

Yhteisenä tekijänä allergioille, korva oireille ja ruuansulatus ongelmille on siis ollut eräät ongelmia tuottaneet koirat (jotka sittemmin karsittu jalostuksesta) ja ruokavalio. Nykyisin lähes aina kaikki saatu korjattu ruokavalio muutoksille. Kasvatuksessa ja jalostuksessa on saatu aikaan paljon hyvää. Suurimpana koiran terveyttä edesauttavana tekijänä oikeastaan onkin ruokavalio.

Saat kasvattajalta opastusta järkevään ruokintaan, jonka merkitystä ei voi yli korostaa. Muista siis noudattaa ja seurata ohjeita. Sinun ei tarvitse noudattaa ohjeita, mutta silloin edellytetään omistajalta löytyvän perehtyneisyyttä ja vuosien kokemusta omakohtaisesta koirien ruokinnasta. Kaiken kaikkiaan koiran oikea ruokinta vaatii aina huolellisuutta ja perehtyneisyyttä.

Edelleen terveydellisenä riskinä ovat jo aikaisemmin luetellut yksittäiset ongelmat. Onneksi suurin osa ei varsinaisesti koskaan ole edes oireillut asioista kuten heikon asteiset lonkat tai löysät polvet, mutta rutiinitutkimuksissa asteet eivät ole olleet toivottuja.

Lisäksi on ollut joitakin yksittäisiä täysin erityyppisiä ongelmia. Kuitenkin vaivat ovat jääneet yksittäiseksi, joten perinnöllisyydellä ei ongelmia ole voitu ratkaista. Voikin todeta, että melko turvallisesti pennun kanssa voi odottaa tulevia vuosia ja koiramme ovat tunnetusti pitkäikäisiä.

Muista kuitenkin aina, että sairaudet ovat mahdollisia. Mahdollisen sairauden hetkellä ei syyllisiä ole. Kaikki voitava on tehty ja sinun tulee luottaa kasvattajaan. Jos et luota kasvattajaan et pentua häneltä myöskään hanki. Luottamuksen pitää olla koiraa hankittaessa molemminpuolinen. Mikäli haluat pelata varman päälle on ainoa järkevä vaihtoehto hankkia koira leluosastolta.

1.3 Näyttelypentu

Koirat on pääasiallisesti aina lemmikkejä ja tarkoitettu perheenjäseniksi. Mikäli haluat aktiivisesti kulkea näyttelyssä ja tarkoituksesi on hankkia näyttely- tai jalostuskoira ilmoita asia selvästi. Tällaiset pennut katsotaan aina erikseen ja pyritään valitsemaan pentueista kaikkein sopivin harrastaviin koteihin.

Näillä pennuilla on edellytyksiä pentuvaiheessa muita enemmän. Vastaavasti vieläkin enemmän sinun tulee sitoutua näyttelypentuun. Hoidon tulee aina olla hyvää, mutta näyttelypennulla vihkiydyt koiraasi vieläkin enemmän. Sinun tulee olla ehdottoman omatoiminen. Olet valmis antamaan aikaasi ja energiaasi koiraan. Kasvattaja tekee kaikkensa pentueita suunniteltaessa, kantoaikana, synnytyksessä ja pikku pentu vaiheessa. Sen jälkeen on sinun vuorosi tehdä parhaasi. Aikaa kasvattajalla on luovutuksen jälkeen melko lailla rajoitetusti. Sinun tulee olla ehdottoman omatoiminen ja kyselevä sekä kokeileva. Saat apua ja neuvoja, mutta työn teet koirasi kanssa sinä.

Harrastaessasi koirasi kanssa edustat aina myös Chic Choix nimeä. Tämä velvoittaa sinua positiiviseen harrastamiseen. Käyttäytymisen tulee olla korrektia ja pahan puhumiseen kanssa kilpailijoista ei tule sortua. Onnittelet aina voittajaa! Tärkeintä kaikessa on, että keskityt omaan koiraasi ja harrastamiseesi kulkien silmät ja korvat auki. Apua saat mahdollisuuksien mukaan muilta Chic Choix koiran omistajilta ja kasvattajalta, mutta mikään menestymisen automaatti Chic Choix ei ole. mitään ei saavuteta lupaavimmallakaan pennulla ilman omaa lujaa sitoutumista ja uskoa omaan koiraan. Näyttely tai kasvatus menestyksen saavuttaminen on kovaa ahertamista ja nöyrää jatkuvaa opiskelua.

1.4 Onneksi olkoon

Mikäli edelleen uskot, että oikea pentu sinulle voi löytyä tiimistämme kannattaa jatkaa. Muistat vielä kuitenkin kerran miettiä päätöstäsi. Jos haluat vielä miettiä tai perääntyä hankkeessa, se on täysin mahdollista. Päätöksesi on hatun noston arvoinen. Jos päädyt koiran hankintaan – onnittelut valinnastasi. Olet tehnyt suuren päätöksen. Elämäsi ei koskaan ole ihan samaa uuden koiran hankkimisen jälkeen hyvässä ja pahassa. On oleellisen tärkeää ,että tekemäsi päätös on täysin sinun! Edessäsi on haastavat, mutta antoisat vuodet koirasi kanssa.

1.5 Sitoutuminen ja ymmärtäminen

Olen perehtynyt koiran hankintaan ja olen valmis uuteen perheenjäseneen. Olen varautunut tarjoamaan koiralle rakastavan kodin seuraavaksi 10 – 18 vuodeksi. Tiedän, että koiran pitäminen on kallista ja vaatii taloudellisia uhrauksia. Pentu ja koira voi järsiä huonekaluja ja kotia: Se ei ole ”maailmanloppu” vaan elämää. Mikäli kuitenkin joudun luopumaan koirasta vanhempana käännyn kasvattajan puoleen. Tarjolla ei ole euroja, vaan tärkeintä on löytää koiralle oikea ja rakastava uusi koti.

Olen tarkistanut vakuutukset ja ne ovat kunnossa. Koti on käyty läpi ja pennulle vaarallisia paikkoja ei ole. Pentu ei voi päästä karkaamaan tai auton alle normaali tilanteissa. Ulkoilu mahdollisuudet ja leikkipaikat on selvitetty.

Ymmärrän, että kasvattajan aika on rajallinen. Hän on tehnyt tärkeimmän osuutensa ennen luovutusta, nyt on minun vuoroni tehdä parhaani. Perehdyn pennun hoito-ohjeisiin perusteellisesti ja olen valmis antamaan aikaani sekä energiaani uuteen perheen jäseneen. Kasvattaja on saavuttanut menestystä, mutta kunkin koiran takaa löytyy oma yksilöllinen tarina. Tämän takaa löytyy ahkera, rakastava ja sitoutunut koti, joka on tehnyt parhaansa. Minä olen valmis samaan. Lemmikkinäkin koira vaatii hoito ja huolenpitoa. Pidän turkin ja kynnet kunnossa. Tiedän ja ymmärrän edellisen vievän aikaa, mutta olen valmis hoitamaan koirani. Haluan olla ylpeä koirastani ja haluan sen olevan aina hyvässä kunnossa.

Koirat ovat elinvoimaisia ja luonteeltaan vahvoja. Nämä yrittävät kasvuvaiheessa varmasti etsiä rajoja. Pystyn perehtymään koiran koulutukseen riittävästi ja tiedän itsestäni löytyvän määrätietoisuutta sekä riittävää lujuutta tehtävään. Mikäli haen flegmaattista ja apaattista koiraa, et varmastikaan saa sellaista täältä. Edessä on yksilöllinen voimakastahtoinen elävä koira oikkuineen ja pyrkimyksineen. Olen riittävän johdonmukainen ja terävä selvitäkseni reippaan voimakkaan koiran kanssa. Keksin koiralle myös aktiviteettejä ja tekemistä.

Koira voi sairastua. Ymmärrän, että täysin tervettä koiraa ei kukaan voi taata. Tiedän tämän tätä koiraa hankkiessani. Toivon saavani mahdollisimman reippaan, terveen ja rotutyypillisen koiran.

Uskon, että pärjään koiran kanssa ja haluan todellakin tätä koiraa.

Paikka ja päivämäärä: ________________________

Allekirjoitus:_________________________________